Federica Mogherini: Uniunea Europeană a investit în Ucraina mai mult decât orice alt partener

P034722001001-627567

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, a declarat că UE a investit mai mult în Ucraina decât oricare alți parteneri, transmite Interfax-Ucraina, preluat de Libertatea Cuvântului. Declarația a fost făcută miercuri, la Bruxelles, în fața deputaților Parlamentului European, în cadrul ședinței plenare la care s-a discutat problema ucraineană. Astfel, politicianul a răspuns la acuzațiile privind asistența financiară insuficientă acordată Ucrainei, care au răsunat într-o conversație telefonică între președinții Ucrainei și Statelor Unite.
După cum a remarcat Mogherini, în ultimii cinci ani „Ucraina a parcurs un drum dificil». „În acești ani UE a stat mereu de partea poporului ucrainean. După 2014, am oferit Ucrainei cel mai mare pachet de sprijin din istoria UE, peste 15 miliarde de euro. Am investit în Ucraina mai mult decât în ​​oricare altă țară din lume. Nici un alt partener nu a investit în Ucraina la fel de mult ca noi ”, a declarat Înaltul Reprezentant.
De asemenea, ea a amintit că în urmă cu cinci ani, după preluarea funcției, Ucraina „a fost aproape singura problemă de pe agenda de politică externă”.
Înaltul Reprezentant i-a informat și pe cei prezenți că problema ucraineană va figura pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului pentru afaceri externe care se va desfășura luni, când miniștrii de externe ai statelor membre ale UE vor purta discuții cu omologul lor ucrainean, Vadym Prystaiko.
Mogherini a reamintit că Acordul de asociere Ucraina-UE este „cel mai ambițios acord pe care UE l-a semnat vreodată cu un alt partener”. UE a contribuit, de asemenea, la crearea de locuri de muncă, iar ucrainenii au putut călători în țările UE fără vize, De asemenea, UE a sprijinit reforma sectorului de securitate din Ucraina.

Добавить комментарий