Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” la Chișinău

c2bb89c6d9671c782802222095eed56e

Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” a început luni la Chișinău și va continua miercuri la Iași. Cu această ocazie, în cele două orașe sunt organizate diverse manifestări culturale. Gala Premiilor Festivalului de Poezie Grigore Vieru va avea loc diseară. Mâine la Academia de Științe a Moldovei va avea loc simpozionul științific „Grigore Vieru, omul duminicii”.

Cea de X-a ediție a Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” s-a deschis cu depuneri de flori și un recital la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Chișinău, la care au participat oameni de cultură de pe ambele Maluri ale Prutului. Printre invitații din România au fost și inițiatorii festivalului,  Filomena și Daniel Corbu.

Cu sprijinul poetului și eseistuluii Daniel Corbu, un apropiat al familiei Vieru, în Parcul Copou din Iași, lângă Teiul lui Eminescu a fost amplasat bustul lui Grigore Vieru. Daniel Corbu va lansa în cadrul festivalului cartea ”Grigore Vieru și mitul său plutitor”.

„Devenise în ultimii ani un adevărat tribun, un om de temut pentru cei care nu erau de acord cu Unirea, cu limba română, și, cum spun în ultima mea care pe cae o voi lansa la ediția din acest an a festivalului, a devenit ”un mit plutitor”. Dacă nu se întâmpla ceea ce s-a întâmplat, ”S-a găsit și pentru Vieru o șosea” cum spune aprietenul său Nicolae Dabija, Grigore Vieru ar fi continuat să lupte pentru aceleași idealuri care înseamnă iubirea adevărată. Pentru iubirea culturală el a făcut enorm, de la podurile de flori, podurile de cărți, podurile de prietenie…”

Poetul Grigore Vieru, unul din liderii mișcării de emancipare de la sfârșitul anilor 80, reprezintă conștiința națională a basarabenilor, susține președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu:

„Un scriitor care simbolizează idealul nostru național, dorința noastră de emancipare socială și națională. Într-un timp foarte complicat, marcat de fenomenul demolărilor Grigore Vieru rezistă. Cărțile sale nu se rețin prea mult pe rafturile librăriilor și bibliotecilor. ” 

Festivalul va continua la Iași, pe 16 mai, cu diverse manifestări, conferințe și dialoguri culturale.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” a avut loc în 2009.

Lasă un răspuns