Festivalul „Mărţişor” – prilej de bucurie şi de sărbătoare

DSC_0370

DSC_0370Festivalul folcloric „Mărţişor” devenit deja tradiţional la Cernăuţi, a ajuns în această primăvară la cea de-a XXI-a ediţie. De la un an la altul, acest minunat festival devine tot mai frumos, mai bogat şi mai mult aşteptat de românii din regiunea Cernăuţi. Zeci de colective folclorice şi artişti amatori, dar şi profesionişti din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatia, precum şi din judeţul Suceava, România, şi-au făcut prezenţa în ultima duminică a lunii februarie pe scena Palatului Academic al Universităţii de Medicină din centrul regional, unde s-a desfăşurat tradiţionalul Festival al primăverii – „Mărţişor -2016”.

Graţie eforturilor depuse de conducerea Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, a domnului preşedinte Vasile Bâcu şi vicepreşedinte Nicolae Şapcă, precum şi datorită mediatizării active în mass-media românească din regiunea Cernăuţi, dar şi în presa din ţară, sala Palatului a fost arhiplină.
Publicul cernăuţean, dornic şi însetat de vorba românească şi de cântecul strămoşesc au venit în acea duminică de suflet pentru a fi prezenţi la Sărbătoarea Mărţişorului.
Printre oaspeţii dragi şi mereu prezenţi la toate manifestările culturale organizate de comunitatea românească din Ucraina, s-a numărat şi doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi, care i-a felicitat pe românii cernăuţeni cu prilejul sosirii primăverii şi a Sărbătorii Mărţişorului din partea statului român şi a instituţiei diplomatice acreditate la Cernăuţi. Domnia sa a amintit în discursul rostit despre semnificaţia acestei sărbători şi despre importanţa păstrării şi promovării tradiţiei Mărţişorului în rândul tinerei generaţii.
Pentru prima dată la Festivalul „Mărţişor” din regiunea Cernăuţi au participat şi românii maramureşeni din dreapta Tisei, regiunea Trans­carpatia, membri ai Euroclubului, care activează pe lângă Şcoala de cultură generală din Apşa de Mijloc (preşedinte doamna Anuţa Dan), care le-a oferit în dar bucovinenilor câteva mărţişoare muzicale maramureşene.
Actuala ediţie a festivalului a fost un adevărat succes al realizatorilor, au afirmat majoritatea participanţilor la Sărbătoarea „Mărţiş­orului”. Cu bucurie în suflet şi cu dor de cântec şi de neam a venit şi de această dată de la poalele Carpaţilor la sărbătoarea de suflet a românilor cer­năuţeni doamna Victoria Costinean, Lucrător emerit al culturii din Ucraina, împreună cu membrii Ansamblului folcloric model „Izvoraş”, care într-adevăr este un ansamblu ce promovează şi valorifică adevărata comoară şi acel minunat şi bogat tezaur folcloric românesc, având în repertoriul său doar cântece culese de la bătrânii satelor noastre.
Fiecare participant la actuala ediţie a Festivalului a primit în dar din partea organizatorilor câte-un mărţişor, iar din partea spectatorilor – binemeritatele aplauze şi acele ovaţii de „Bravo!”, care răsunau aproape după fiecare evoluare în scenă a interpreţilor de folclor sau a colectivelor de dansatori, a membrilor corurilor, care s-au perindat rând pe rând pe scenă, completând bogata agendă a spectacolului folcloric „Mărţişor”, care a lăsat în inimile noastre, ale spectatorilor impresii dintre cele mai frumoase şi plăcute.

Добавить комментарий