Fiul lui Paul Celan, în vizită la Cernăuți (FOTO)

1561477161_dsc00371

Eric Celan, fiul unuia dintre cei mai mari poeți moderni ai lumii, Paul Celan, a întreprins o vizită la Cernăuți, orașul în care a văzut lumina zilei tatăl său. Potrivit jurnaliștilor cernăuțeni, acesta locuiește în prezent la Paris și nu a moștenit talentul tatălui său în ceea ce privește literatura. Eric pentru o lungă perioadă de timp de lucrat la circ în calitate de magician. Oaspetele francez a vizitat școala unde a studiat și casa în care a crescut renumitul poet), precum și Centrul Literar „Paul Celan” din oraș.

Paul Celan s-a născut în 1920 la Cernăuţi, din părinţi evrei, vorbitori de limbă germană. Părinţii lui sunt ucişi într-un lagăr de concentrare, el însuşi supravieţuind unui lagăr de muncă românesc. După război, pleacă la Bucureşti, unde lucrează ca traducător, cunoscând multe limbi şi literaturi şi continuând să-şi scrie opera literară. În mai 1947, apare poezia Fugă macabră, iar în decembrie acelaşi an fuge la Viena, unde e cunoscut pentru poeziile sale, considerate drept „singurul pandant liric al operei kafkiene”.

Stabilindu-se la Paris, se căsătoreşte cu Gisèle de Lestrange şi are un fiu, Eric. Publică volume de poezii şi traduceri din Valéry, Esenin, Block ş.a. Cade într-o depresie puternică şi, după ce încearcă să-şi omoare soţia şi să se sinucidă, e internat cu forţa în clinici de psihiatrie. Pe 20 aprilie 1970, se sinucide aruncându-se în Sena.

Lasă un răspuns