FMI cere Ucrainei să garanteze independenţa Băncii Naționale

806372-1569571461-fmi-cere-ucrainei-sa-garanteze-independenta-bancii-centrale

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional a purtat discuţii cu Ucraina pentru un nou program de asistenţă pe trei ani dar a subliniat necesitatea garantării independenţei Băncii Naționale şi a stabilităţii financiare, a informat vineri FMI, transmite Reuters.

La sfârşitul unei vizite de două săptămâni la Kiev, delegaţia FMI a informat că discuţiile pentru nou program vor continua în săptămânile următoare.

Noul guvern ucrainean vrea să obţină un nou program cu FMI care să acopere necesităţile de finanţare pentru următorul an şi totodată să trimită investitorilor un semnal cu privire la dorinţa preşedintelui Volodimir Zelenski de a face reforme şi a combate corupţia.

Valoarea noului program de asistenţă nu a fost încă stabilită dar ar putea fi de aproximativ 5-6 miliarde dolari pe trei ani. Acest nou program ar urma să înlocuiască actualul acord standby în valoare de 3,9 miliarde dolari care expiră anul următor.

Însă în ultimele săptămâni au avut loc o serie de incidente care au înrăutăţit imaginea Ucrainei în rândul investitorilor. Banca Națională a anunţat recent că o serie de reformatori sunt vizaţi după ce casa unui fost guvernator al Băncii Centrale a fost incendiată.

În replică, autorităţileau încercat să liniştească delegaţia FMI că nu se va reveni asupra deciziei din 2016 cu privire la naţionalizarea PrivatBank, cea mai mare bancă din Ucraina, care anterior a fost deţinută de unul din cei mai importanţi oligarhi.

«Misiunea a avut discuţii productive cu privire la politicile necesare pentru un nou program, în special politici fiscale şi monetare, precum şi măsuri cheie de reformă. De asemenea, a subliniat importanţa garantării independenţei băncii centrale şi a stabilităţii financiare, precum şi a necesităţii eforturilor de a reduce costul fiscal al închiderii băncilor cu probleme», a informat FMI într-un comunicat.

În ultima perioadă, Banca Națională a Ucrainei a fost supusă la presiuni din diferite părţi, inclusiv din partea unei comisii parlamentare creată pentru a investiga activităţile sale în ultimii cinci ani, dar şi a Guvernului care i-a cerut în mod public să reducă dobânzile.

Добавить комментарий