Focar de pestă porcină africană, confirmat în raionul Noua Suliță

puerko

Pesta porcină africană reapare în reginea Cernăuți. Boala periculoasă care se răspândește foarte repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube a fost înregistrată în gospodăria unui fermier din comuna Mămăliga (raionul Noua Suliță). Despre aceasta a declarat primarul comunității teritoriale Arcadie Șova, precum și șeful Direcției raionale pentru Agricultură Noua Suliță Anatolii Andryțkii, notează portalul raioninfo.info.

Ulterior, informația a fost confirmată de Departamentul principal pentru siguranță alimentelor din regiunea Cernăuţi. În urma investigațiilor de laborator, care s-au desfășurat în orașul Kiev, rezultatele au arătat prezența virusului pestei porcine africane la două mostre de material biologic.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în cadrul populației de porci, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci. În teritoriile unde a evoluat până acum, eradicarea şi recăpătarea stării de indemnitate la boală a durat lungi perioade de timp.

Lasă un răspuns