Fondurile companiei ruse Gazprom aflate pe teritoriul Ucrainei, confiscate și transferate în bugetul de stat

gazprom_nineoclock_768594586_58832400

Toate fondurile companiei ruse Gazprom aflate pe teritoriul Ucrainei au fost confiscate și transferate în bugetul de stat al Ucrainei. Anunțul a fost făcut de către ministrul Justiției din Ucraina, Pavel Petrenko, scrie Ukrinform.ua.

„Noi deja am căutat tot ce era a Gazpromului pe teritoriul Ucrainei. Totul a fost confiscat și colectat în bugetul de stat. Este vorba de peste 100 de milioane de grivne, care deja au ajuns în bugetul statului”, a spus Petrenko.

Acesta a mai spus că Ministerul Justiției va mai lua de la Gazprom încă 6 miliarde de dolari în baza deciziei instanței la inițiativa Comitetului Antimonopol din Ucraina.

La 28 februarie, Curtea de Arbitraj de Stockholm a decis ca Gazprom să plătească Naftogaz compensatii de 4,63 miliarde de dolari pentru oprirea livrărilor de gaze conform contractului. Scăzând datoria Ucrainei pentru gazul livrat în 2014-2015, Naftogaz a calculat că „Gazprom“ mai are de plătit 2,56 miliarde de dolari.

În replică, Gazprom a încetat la 1 martie curent livrarea de gaze către Ucraina şi a anunțat că reziliază contractul de livrare și tranzitare a gazelor cu „Naftogaz Ucraina”.

La scurt timp, compania „Naftogaz” a semnat un contract urgent de livrare a gazelor cu compania din Polonia „PGNiG”.

Lasă un răspuns