Fostul ministru de Externe al Ungariei: Niciun maghiar nu e gata să moară pentru Transilvania, dar nici pentru un sat din Ucraina.

16697152_c52ce32794ac3fa34551418483f29bdc_wm

Geza Jeszenszky, fost ministru maghiar de externe, a declarat, la Digi 24, că niciun conaţional nu ar fi gata să moară, nu doar pentru Transilvania, dar nici pentru un sat din Ucraina.

„Europa a fost foarte eficientă în a-şi soluţiona dificultăţile, şi sper că această tradiţie va continua. Sunt sigur că vor veni lideri noi, competenţi. Este foarte puţin probabil că vor deveni dictatori de dreapta„. a spus Geza Jeszenszky.

Geza Jeszenszky, la Digi 24: Oamenii cu bun simţ şi bune intenţii pot rezolva orice diferende. Oamenii orbi, naţionaliştii orbi sunt incapabili, dar ei nici nu sunt interesaţi în pace şi prietenie. Ei cred în putere şi comportament agresiv. Practic nimeni în Ungaria, sau mai exact nimeni cu bun simţ nu poate crede că graniţele se vor schimba. Este ceva ce naţionaliştii din România dar şi din Slovacia… nu spun că nu o cred, dar nu vor să o creadă. Încearcă să convingă publicul că încă există un pericol maghiar. E o prostie. Nu doar pentru că maghiarii iubesc pacea, niciun maghiar nu ar fi gata să moară, nu doar pentru Transilvania, dar nici pentru un sat, să zicem, în Ucraina.

Pot să strige, pot să semneze petiţii, dar să-ţi dai viaţa nu mai este la modă în Europa, să spun aşa. Deci eu cred că centenarul poate avea derapaje dar poate fi şi foarte bun. Derapajul poate fi tonul agresiv, de ambele părţi. Mai ales dacă România, sau anumiţi lideri români sau presa română ar spune: este marea noastră victorie asupra ungurilor, şi noi, ca învingători, putem dicta, mai ales maghiarilor, comunităţii maghiare din România.

Lasă un răspuns