Fostul președinte al Estoniei: Dacă ne va ataca militar, Rusia va pierde St. Petersburgul

toomas-hendrik-ilves_95853700

Rusia nu amenință militar Estonia, deoarece știe că poate suferi pierderi semnificative ca rezultat al agresiunii sale, a declarat fostul președinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, într-un interviu pentru Adevarul european, citat de paginaderusia.ro.

El a reamintit că în NATO există un articol (articolul 5), potrivit căruia un atac asupra uneia dintre țările membre este echivalent cu un atac asupra tuturor statelor.

„Desigur, Rusia poate ataca Estonia – dar în curând va pierde Omsk și Tomsk (orase din Siberia – n.r.), ca să nu mai vorbim de St. Petersburg. Ei își amintesc”, a spus Ilves.

Rusia conduce o campanie de informare împotriva Estoniei, a remarcat Ilves. În Occident, a spus el, mulți se află sub influența narațiunilor propagandei rusești.

„Desigur, campania de discreditare a țării mele, care se desfășoară de 27 de ani, nu a dispărut nicăieri. Și Ucraina cu siguranță înțelege despre ce este vorba, pentru că are exact aceeași problemă din partea Rusiei cu povestiri despre „naziști” și „junta”. Și această amenințare este într-adevăr periculoasă. Există destui „idioți utili” în Occident și există suficiente mass-media care să preia retorica rusă”.

În același timp, Ilves crede că Rusia se poate schimba, astfel încât amenințările din partea ei să dispară.

„Nu cred că agresiunea face parte din codul genetic al rușilor”, – a spus Ilves.

Lasă un răspuns