Fostul preşedinte Mihail Saakashvili ar putea fi extrădat în Georgia de către Ucraina

55efb887c36188aa018b45ce

Mihail Saakashvili, fostul preşedinte georgian şi guvernator al provinciei Odessa, ar putea pierde cetăţenia ucraineană pentru a fi extrădat în Georgia, informează site-ul agenţiei Tass, citând o sursă apropiată administraţiei prezidenţiale.

Potrivit unei surse, Saakashvili ar putea pierde cetăţenia ucraineană, pentru a fi expulzat, Guvernul ucrainean luând în considerare cererea de a-l extrăda în statul georgian.

Conform unei alte surse, Mihail Saakashvili şi Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, ar fi avut un fel de acord de neagresiune, înaintea alegerilor din Georgia.

În februarie 2015, biroul procurorului general din Georgia a solicitat Ucrainei extrădarea lui Mihail Saakashvili, cerere respinsă în pofida acordului dintre cele două state în privinţa extrădării persoanelor urmărite de poliţie.

Saakashvili a deţinut funcţia de preşedinte al Georgiei din ianuarie 2004 până în noiembrie 2013. Acesta a părăsit statul georgian în noiembrie 2013, cu câteva zile înainte ca mandatul său prezidenţial să expire şi de punerea în funcţie a viitorului preşedinte.

De la plecarea sa din Georgia acesta a locuit în SUA şi Ucraina. Înainte de a fi numit guvernator al provinciei Odesa în mai 2015, acesta a lucrat în Kiev ca preşedinte al Consiliului consultativ internaţional pentru reforme. Acestuia i s-a acordat cetăţenia ucraineană la începutul lunii mai, 2015. Pe 7 noiembrie, 2016, Saakashvili a demisionat din funcţia de guvernator al provinciei ucrainene, reclamând corupţia oligarhilor financiari.

Lasă un răspuns