Franța: Nu existăun Plan B pentru situația din Ucraina

franta-jean-marc-ayrault-ministru-de-externe

Ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault a avertizat miercuri Ucraina că nu există un Plan B pentru a pune capăt conflictului armat din estul țării.

„Nu există nicio alternativă, nu există niciun plan B. Acordurile de la Minsk trebuie să fie puse în practică”, a declarat șeful diplomației franceze într-o conferință de presă comună, la Kiev, cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier. Ayrault și-a exprimat speranța că săptămâna viitoare se va încheia un acord cu privire la începerea dezangajării militare din trei zone-pilot.El a insistat pe necesitatea organizării de alegeri locale în estul Ucrainei, unde conflictul între forțele proguvernamentale și separatiștii proruși s-a soldat cu peste 9.500 de morți de la declanșarea sa, în aprilie 2014. „O altă condiție este prezentarea proiectului de lege ucrainean privind alegerile locale și statutul regiunii Donbas”, a indicat șeful diplomației franceze.

Acordurile de pace semnate la Minsk, în februarie anul trecut, prevăd o serie de măsuri politice și economice pentru a se pune capăt conflictului din estul Ucrainei. Ansamblul măsurilor, în special organizarea de alegeri în regiunile separatiste, nu a fost totuși pus în practică, iar ucrainenii și rușii se acuză reciproc pentru această situație. Ucraina ar urma să-și modifice constituția pentru a oferi mai multă autonomie regiunilor rebele și a organiza aceste alegeri locale. Măsurile respective provoacă însă dezbateri aprinse la Kiev, unde ele sunt considerate un mijloc de legalizare de facto a separatismului și de destabilizare a întregii țări.

Lasă un răspuns