Fruntaș al mișcării naționale românești din Bucovina

16 08 2020 LC site HURMEZACHI 4

Istoricul zilei: 16 august

 

La 16 august 1823 s-a născut Alexandru Hurmuzachi, descendent din celebra familie Hurmuzachi din Bucovina, publicist și om politic român, membru fondator al Societății Academice Române și unul dintre fruntașii mișcării naționale din Țara Fagilor.

În familia lui Doxachi Hurmuzachi și a Ilenei Murguleț au fost 12 copii, dintre care au supraviețuit șapte: cinci frați și două surori. Acestei familii i-a revenit un rol important în timpul Revoluției de la 1848. La moșia ei de la Cernauca, sat de lângă Cernăuți,  s-au adunat cei mai destoinici bărbați pe care i-a avut pe atunci Moldova – Alexandru Ioan Cuza, Gheorghe Sion, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu.

În perioada anilor 1829-1841 Alexandru Hurmuzachi și-a făcut studiile (primare, gimnaziale și liceale) la Cernăuți.  În 1845 el pleacă să  studieze juridica la Viena. În perioada 1848-1850 Alexandru Hurmuzachi,  împreună cu fratele său, Gheorghe, redactează, ziarul „Bucovina” –  ediție românească pentru politică, religie şi literatură, care apărea în limbile română şi germană. Ziaristica nu a fost singurul domeniu prin care Alexandru Hurmuzachi a intenționat să trezească și  să păstreze conştiinţa naţională. El s-a străduit să cultive limba română, folclorul, cultura națională a poporului său, tradiţiile strămoșești care asigură dăinuirea acestuia în istorie.

Alexandru Hurmuzachi  înţelegea foarte bine că rolul principal în păstrarea limbii şi a

conştiinţei naţionale îi revine şcolii și insistă în mod special asupra necesităţii studierii limbii şi a istoriei poporului său, criticând vehement ideile cosmopolite ale vremii, după cum menționează cercetătorii lucrărilor pe tema învățământului semnate de el. Alexandru Hurmuzachi scria: „E bine să creştem şi să învăţăm, rămânând şi prin şcoală, şi toată viaţa, români”.

În 1862 Alexandru Hurmuzachi a inaugurat „Foaia Soțietății pentru cultură și literatură română în Bucovina”. În 1866 el a fost ales  deputat în Camera Consiliului Imperial de la Viena, iar în anul următor – deputat în Dieta Bucovinei.

Alexandru Hurmuzachi a decedat la 8 martie 1871, la Napoli, Italia, fiind înmormântat în curtea Bisericii Pogorârea Sfântului Duh din Dulcești, județul Neamț.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий