Gazprom a refuzat să înceapă livrările de gaze către Ucraina

gazprom_nineoclock_768594586_58832400

Responsabili ai companiei au declarat că au i-au reîntors „Naftogaz Ucraina” mijloacele, primite în avans, pentru livrarea de gaze.

„Gazprom” a refuzat să înceapă livrările de gaze pentru nevoile „Naftogaz Ucraina”, pe 1 martie, asta chiar dacă compania a efectuat plata în avans. Motivul refuzului este absența acordului suplimentar, aprobat de ambele părți, la contractul în vigoare.

„Precum se spune, este scump oul către Ziua lui Hristos. De aceea, în această situație, noi, acționând cu bună credință, am întors integral suma, primită de la „Naftogaz Ukraina”. Este evident că livrările de gaze nu vor fi efectuate pentru „Naftogaz Ucraina” de la 1 martie”, a explicat vicepreședintele Comitetului de Conducere al „Gazprom”, Alexandr Medvedev, ale cărui cuvinte au fost citate în comunicatul companiei, parvenit la RBC.

În decembrie 2017, arbitrajul de la Stockholm a obligat „Naftogaz Ucraina” ca în anii 2018-2019 să achiziționeze de la „Gazprom” 5 miliarde de metri cubi de gaze. La începutul lunii februarie, șeful Consiliului de Administrație al companiei ucrainene, Andrei Kobolev, a admis posibilitatea de a începe achizițiile deja în martie 2018, deoarece documentele necesare sunt deja aproape de a fi semnate.

„Sperăm că acest lucru ne va da posibilitatea de a începe achizițiile de gaze de la „Gazprom” în luna martie a acestui an”, a explicat Kobolev.

Reprezentantul oficial al șefului „Gazprom” Alexei Miler, Serghei Kuprianov, a declarat atunci pentru RBC că compania trebuie să „introducă în contract decizia de la Stockholm, să semneze acordul suplimentar”. „Pentru cât vor plăti, atât vom livra”, a adăugat el.

Lasă un răspuns