Germania: Nici Turcia, nici Ucraina nu vor adera curând la UE. Acordul de Brexit va fi model pentru ele

German Foreign Minister Sigmar Gabriel addresses the media during a statement at the foreign ministry in Berlin, Germany, Wednesday, March 8, 2017 after his meeting with his counterpart from Turkey, Mevlut Cavusoglu. (AP Photo/Michael Sohn)

Ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a sugerat marţi ca viitorul acord al Uniunii Europene cu Marea Britanie cu privire la Brexit ar putea să servească drept model pentru relaţiile UE cu alte state, cum sunt Turcia şi Ucraina, transmite agenţia MIA, informează Capital.ro.

 „Dacă putem ajunge la un acord inteligent cu Marea Britanie care va configura relaţiile cu Europa după Brexit, atunci acesta ar putea servi ca model pentru alte ţări”, a declarat vicecancelarul, pentru grupul de presă german Funke.

Şeful diplomaţiei germane a mai afirmat că nu vede nici Turcia, nici Ucraina aderând la blocul comunitar în curând, şi că, de aceea, UE „trebuie să aibă în vedere forme alternative de cooperare mai strânsă”.

Gabriel a mai sugerat că o astfel de abordare de către Bruxelles ar putea duce la o „nouă formă de uniune vamală, mai strânsă” cu Turcia. Chiar dacă situaţia din Turcia a demonstrat că această ţară se află încă la o oarecare distanţă de aderarea la UE, a spus Gabriel, gesturi recente ale Ankarei au arătat o disponibilitate din partea acesteia de a îmbunătăţi relaţiile cu Bruxellesul.

Lasă un răspuns