Gorbaciov, despre cum putea fi evitată destrămarea URSS

400366

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov s-a arătat convins că integritatea URSS putea fi păstrată și a povestit cum a încercat să facă acest lucru. 

„Aveam o convingere fermă că calea spre suveranitatea politică a republicilor, spre independența economică a acestora, menținerea originalității lor, dezvoltarea culturii trece prin renovarea Uniunii, transformarea ei într-o federație democratică, reală, eficientă, căreia republicile urmează să-i delegheze o parte din abilitățile sale”, își amintește el în noua sa carte „Viitorul lumii globale” care urmează în curând să apară în vânzare.

Gorbaciov a menționat că pasul decisiv în această cale urmează să fie noul Acord Unional a căruia semnare în 1991 a fost compromisă de puciul din august, specificând „a luptat până la sfârșit pentru unitatea țării”.

„Conducerea celei mai mari republici din URSS — a Rusiei, în frunte cu Boris Elțin, a mers pe calea dezintegrării. A predominat linia spre <…> destrămarea statului”, a declarat fostul lider sovietic.

Consecințele grave ale acestui fapt foarte curând au fost resimțite de zeci de milioane de oameni, a adăugat el. „Nimeni nu ar trebui să fie surprins de faptul că, potrivit tuturor sondajelor de opinie publică, majoritatea cetățenilor ruși deplâng destrămarea Uniunii, considerând anii 1990 drept cea mai grea perioadă a vieții sale”, a rezumat politicianul.

Efectiv Uniunea Sovietică s-a destrămat la 25 decembrie 1991, atunci când Gorbaciov a declarat în cadrul unui apel în adresa poporului sovietic despre încheierea activității sale în postul de Președinte. Acest lucru a fost precedat de un acord semnat la 8 decembrie de către șefii Rusiei, Republicii Belarus și Ucrainei, în care se vorbea despre încetarea existenței URSS și se proclama crearea Comunității Statelor Independente. Acest act a intrat în istorie ca acordul de la Belavejsk.

Добавить комментарий