GREU DE CREZUT – O femeie a născut la vârsta de 101 ani!

batrana1

batrana1Anatolia Vertadella, o ita­liancă în vârstă de 101 ani, a adus zilele trecute pe lume un băiețel perfect să­nătos după ce a suferit un transplant de ovar, operație contestată de mulți medici din cauza vârstei sale avansate, scrie Revista Napoli.
Cazul a stârnit dezbateri ap­rin­se în Italia. Acest lucru a fost posibil după ce ea a făcut o operaţie de transplant de ovare, iar donatorul de spermă este anonim. Povestea femeii pare ruptă dintr-un film. Operaţia controversată a fost realizată ilegal într-o clinică privată din Turcia, unde legile europene de transplant de ovar nu se pot aplica. Bătrânica nu a vrut să dezvăluie numele clinicii unde a avut loc intervenţia chirurgicală.
„Sunt foarte recunoscătoare întregii echipe de medici care m-a operat”, a povestit mămica-bă­trâ­nică cu ochii în lacrimi. „Mă simt minunat după ce mi-am năs­cut al 17-lea copil. Acest copil este dovadă că Dumnezeu este puternic”, a completat femeia. Ana­­tolia a rămas văduvă în anul 1998 şi a ales să nu se mai recăsătorească. La vârsta de 48 de ani ea a fost diagnosticată cu cancer ovarian, considerând că această boală este o pedeapsă de la Dumnezeu. De atunci fe­meia a crezut că singurul mod în care va putea obţine iertare din partea Divinităţii este un nou copil, pe lângă cei 16 pe care îi avea deja. Aces­ta este motivul pentru care ea nu a renunţat nici în ru­p­tul capului la planul ei şi a căutat o modalitate prin care să poată rămâne din nou însărcinată. Anatolia mărturiseşte că acum se simte împlinită şi că a realizat în sfârşit tot ce şi-a dorit în viaţă.
Dacă în Eu­ropa se mai întâmplă şi astfel de minuni, în schimb la noi statisticele sunt foar­te sumbre. Anual se nasc tot mai puţini copii. Ucrainencele amână tot mai mult momentul la care devin mame. Studiile întreprinse arată că vârsta medie la care femeile au primul copil a crescut alarmant în ultimii ani. Emanciparea femeii şi dorinţa ei de ascensiune pe sca­ră profesională, intensificarea fenomenului de migraţie, cheltuielile tot mai mari pentru creş­terea şi educarea copiilor, pag 4 femei nasclipsa unor politici de stat în do­meniul familial sunt tot atâtea cauze care au dus la scăderea drastică a natalităţii în Ucraina.
Statisticile confirmă că aceas­­­tă realitate este caracteristică nu doar pentru ţara noastră. Sunt mai multe state în lume, printre care Grecia, Australia, Japonia, Elveţia sau Italia, unde vârsta medie a mamei la prima naştere a depăşit 30 de ani. În aceste ţări, rata natalităţii nu mai asigură înlocuirea actualei generaţii. În Statele Unite, tendinţa e aceeaşi. Aproape jumătate (47,6%) dintre femeile de până la 44 de ani nu au niciun copil. Este cea mai ridicată rată din istoria ţării.

Добавить комментарий