Grinevici a dat asigurări că limba română va fi studiată în continuare

1515672508_grinevich

Ministrul Învățământului și Științei al Ucrainei, Lilia Grinevici, a declarat astăzi, în cadrul ceremoniei de inaugurare a noii instituții de învățământ din satul Iordănești, că procesul de predare în școală se va desfășura în limba română.

Întrebat de jurnaliști cum se va desfășura procesul de predare în această instituție, deși școală este destinată minorităților naționale, ministrul a precizat că:

„În această școală, se va studia în conformitate cu statutul prevăzut pentru școlile minorităților naționale. După cum știți, conform noii legi a învățământului, în aceste școli vom pune un accent deosebit în studiul limbii de stat. În același timp, vom asigura și studierea limbilor minorităților și al unor obiecte școlare în aceste limbi. Idea noastră este ca alături de obiectele studiate în limbile materne, treptat să se introducă studierea unor obiecte în limba ucraineană. Toate aceste probleme au fost trimise către Comisia de la Veneția. Recomandările comisiei vor fi implementate în textul legii „Privind învățământul mediu general”, care va fi depus Radei Supreme în primăvara acestui an”.

Ministrul a adăugat că recomandările de la Veneția nu vin cu critici majore la legea educației.

„Toate aceste recomandări pot fi implementate așa în cât să oferim posibilitatea elevilor de a studia în limba lor maternă, precum și studierea unor obiecte în limba ucraineană”, a conchis Grinevici.

Lasă un răspuns