Grivna se prăbușește dramatic!

deval

Dolarul bate noi recorduri! În ultimele zile, moneda americană înregistrează cote-record pe piața valutară din Ucraina. Miercuri, un dolar costa 27,75 grivne. Analiștii economici declară că grivna va continua să se devalorizeze în raport cu dolarul, care va costa aproximativ 30 de grivne în perioada sărbătorilor de iarnă. În schimb, comercianții calculează acum valoarea mărfurilor la 30-32 grivne pentru un dolar. Devalorizarea grivnei înseamnă o creștere bruscă a prețurilor la mărfurile de import, în special la cele perisabile. Expertul economic, Oleksandr Ohrimenko, consideră că dolarul va continua să crească în preț până pe 20 decembrie.

„Acum „Naftogaz” cumpără valută pentru a cumpăra gaze naturale până la 20 decembrie. În schimb, Banca Națională a Ucrainei (BNU) nu face nici o intervenție pe piața valutară. Poate, BNU are propriile planuri. La urma urmei, după Anul Nou trebuie să-și achite datoriile externe. Se pare că au decis să economisească rezervele de aur și valuta“, a spus Ohrimenko.

Un alt expert financiar, Oleksii Kușci, spune că prăbușirea grivnei va încetini la începutul lui 2018. „Guvernul trebuie să pună în aplicare bugetul, ceea ce este aproape imposibil să se facă la o creștere prognozată de 2-3% a economiei. Pentru a face acest lucru, este necesar să se promoveze inflația, pentru a deprecia grivna. De fapt, autoritățile încurajează devalorizarea, deoarece în acest caz va crește PIB-ul nominal. Apoi, devalorizarea va fi mai lentă, dar dinamica căderii grivnei se va menține până în primăvară“, relatează Kușci.

În timp ce grivna se prăbușește, Ucraina este inundată de dolari falși. În țară funcționează mai multe grupări criminale, care distribuie în mod masiv dolari și euro falși. Bancnotele sunt realizate atât de profesional, încât nici bancomatele nu le recunosc. În anul curent, în câteva bancomate din Kiev escrocii au reușit să schimbe 82 mii de dolari falși. Un caz similar a fost înregistrat la Herson, unde infractorii au schimbat în bancomate 36 mii dolari. De asemenea, poliția a reținut un grup criminal, care avea în posesie 500 mii dolari și 200 mii euro falși. Banca Națională a început să tragă semnale de alarmă, pentru că nici detectoarele din bancomate nu pot recunoaște bancnotele false. În special, s-a dispus ca băncile să- și reconfigureze de urgență detectorii bancomatelor. Organele de drept au constatat că euro și dolarii falși sunt aduși în Ucraina din țările occidentale. La sfârșitul lunii noiembrie, doi membri ai unei grupări specializate în falsificarea banilor au fost reținuți în Odesa și Cernigov. Aceștia transportau banii falși în copertele cărților „Aventurile lui Cipollino“ și „Copiii căpitanului Grant“.

Lasă un răspuns