Grosu Igor, desemnat pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova

grosu-e1615917534497

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, l-a desemnat pentru funcția de prim-ministru al guvernului țării pe liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, conform presei moldovene.

Maia Sandu a făcut această desemnare pentru că nu există un candidat care să fie susţinut de o majoritate parlamentară formalizată, a declarat ea într-o conferinţă de presă după consultările cu grupurile parlamentare, potrivit Radio Chişinău.

Aceasta este a doua nominalizare pentru funcţie de premier făcută de Maia Sandu, după ce luna trecută a desemnat-o pe Natalia Gavriliţă, care nu a primit votul de încredere al deputaţilor din Parlamentul de la Chişinău.

Maia Sandu însăşi ceruse ca noua echipa guvernamentală să nu fie votată pentru a se putea declanşa alegerile anticipate, sperând că o victorie a PAS, partidul pe care l-a condus înainte de a deveni preşedinte, îi va consolida puterea.

Maia Sandu i-a cerut marţi lui Igor Grosu să pregătească programul şi să formeze o echipă cu care să meargă în Parlament. Totodată, ea a reiterat că optează în continuare pentru alegeri legislative anticipate, care să aibă loc în vară.

Grosu a ocupat funcții de conducere în organizații neguvernamentale: Amnesty International Moldova, Centrul național de asistență și informare a ONG-urilor din Moldova “CONTACT”, Asociația Pro-Democrație, Consiliul Național al Tineretului din Moldova și Centrul de analiză și evaluare a reformelor.

Acesta a fost și viceministru al Educației în perioada în care instituția era condusă de Maia Sandu.

La scrutinul parlamentar din februarie 2019 Grosu a reușit să acceadă în Parlament pe lista națională a blocului ACUM, în care a fost inclus pe poziția a patra.

După ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale și a părăsit postul de lider PAS la sfârșitul anului 2020, Grosu a fost ales în calitate de președinte al partidului.

Libertatea Cuvântului  (www.lyberti.com)

Добавить комментарий