Guvernatorul regiunii Cernăuți despre dubla cetățenie și reforma învățământului din Ucraina (VIDEO)

Screenshot_1

În timpul unei emisiuni radiofonice difuzate de postul „Gromadske Radio”, realizată de jurnalistele Anastasia Bagalka și Viktoria Ermolaeva cu Președintele Administrației Regionale de Stat Cernăuți Oleksandr Fișciuk, au fost abordate diferite chestiuni socio-politice legate de regiunea Cernăuți. Pe lângă situația din jurul reformei administrative, s-a discutat și despre fenomenul dublei cetățenii (României și Ucrainei), dar și situația lingvistică după aprobarea Legii învățământului.

Anastasia Bahalka: Este adevărat că în localitățile de frontieră oamenii au câte două pașapoarte?

Oleksandr Fișciuk: Adevărat.

Anastasia Bahalka: Și cel românesc?

Oleksandr Fișciuk:  Suntem informați. Reiese că cetățenii ucraineni dețin dubla cetățenie.

 Viktoria Ermolaeva: Și care e poziția dvs.?

Oleksandr Fișciuk: Avem o poziţie negativă. Consider că o persoană trebuie să respecte legea – în caz dacă această lege prevede doar o singură cetățenie, atunci trebuie să respectăm prevederile el. Și, în general, acest lucru este inacceptabil pentru persoanele care activează în serviciul public.

Anastasia Bahalka: Există sate în care situația lingvistică este destul de complicată. Acolo cetățenii comunică între ei în limba română, iar nivelul de cunoaștere a limbii ucrainene este slab. În contextul reformei învățământului, aici apar anumite probleme ca și în regiunea Transcarpatia.

Oleksandr Fișciuk: Vă ofer o statistică. Anul trecut, 1500 de tineri absolvenți ai școlilor cu predare în limba română au fost admiși în instituțiile de învățământ superior. Doar 32 de tineri s-au înscris la universitățile din afara țării. Dintre aceștia doi în Federația Rusă, trei în republica Moldova și restul în România. Ce înseamnă acest lucru? Aceasta ne demonstrează că că ceilalți peste 1400 de absolvenți (redactat: români), care au fost admiși în instituțiile superioare cunosc limba ucraineană. Nu cunosc sate din regiunea Cernăuți, unde populația să nu cunoască limba ucraineană.

Lasă un răspuns