Holda aurie de pe ogorul vieții — La 1 august, la începutul celei mai bogate luni a anului, își marchează jubileul de 70 de ani Zenovie Novițchi.

1 08 2020 LC site NOVITCHI

Născut în satul Oleksiivka, raionul Secureni, el cunoaște limba română și niciodată n-a ascuns acest lucru. Zenovie Novițchi face parte din generația de agronomi și conducători din sectorul agrar, care s-a afirmat în perioada „de aur” a gospodăriilor agricole colective. Mai mulți ani a fost unicul agronom și președinte de colhoz, conațional de-al nostru, într-un raion cu populație ucraineană din regiune – raionul Chițmani.

A fost un bun gospodar și omul care știa prețul pâinii. Fostul său coleg, regretatul Alexei Chirilescu, doctor în științe agrare, mi-a povestit un caz din viața lui Zenovie Novițchi. În timpul războiului, mamă-sa, făcându-și milă de niște prizonieri, care erau duși de un convoi pe ulițele satului, le-a dat pâine și pentru aceasta a avut de suferit.

În anii de independență a Ucrainei, Zenovie Novițchi a condus o scurtă perioadă de timp Administrația Raională de Stat Hotin.

Cu un an și jumătate în urmă, am avut ocazia să stau de vorbă cu domnul Zenovie, pe care îl cunosc de pe timpul când el era agronom în colhozul din satul Iujineț, raionul Chițmani. M-a rugat să-i fac rost de un dicționar al limbii române, ca să admire bogăția fiecărui cuvânt, așa cum admiră un agronom holda aurie cu spice grele și boabe mășcate. „Scopul vieții mele a fost ca muncile câmpului să le asigure oamenilor bunăstarea”, a afirmat domnul Zenovie. În  multe privințe a reușit, fiindcă gospodăriile agricole, conduse de el, s-au numărat printre cele fruntașe. Acum fostul agronom și gospodar iscusit, Zenovie Novițchi se bucură de bogăția anilor – ani trăiți cinstit și întru binele oamenilor. Despre aceasta el mărturisește în cartea sa „În iureșul anilor: din cele trăite și retrăite”.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 1 08 2020 LC site NOVITCHI 2

 

Добавить комментарий