Igor Dodon a semnat un decret privind crearea unei comisii pentru reforma constituțională

Screenshot_1

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a semnat un decret privind crearea unei comisii pentru reforma constituțională. Despre acest lucru, șeful statului a anunțat pe pagina sa de Facebook, informează  Newsmaker. Potrivit lui Dodon, au fost luate în considerație mai multe aspecte privind necesitatea demarării procesului de reformă constituțională:

– blocajele constituționale din perioada 2014-2020 în relațiile președinte-guvern-parlament;

– problemele traseismului politic, care a dezechilibrat ani la rând funcționalitatea parlamentului și guvernului și a distorsionat rezultatele și voința electoratului, expusă în cadrul alegerilor parlamentare din anii 2010, 2014, 2019;

– inițiativele unor forțe politice și obștești privind reducerea numărului de deputați;

 

– problemele de securitate națională, create de funcționarii de rang înalt cu dublă cetățenie;

 

– necesitatea introducerii în Constituție a prevederilor privind politica externă echilibrată a statului moldovenesc;

 

– inițiativele obștești privind oportunitatea omiterii din Constituție a stipulărilor, care prevăd posibilitatea lichidării statului prin intermediul referendumului;

 

– necesitatea concretizării atribuțiilor și statutului Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii;

 

– necesitatea redactării și concretizării unor prevederi din Constituție, revizuirii unui set de hotărâri ale Curții Constituționale care au depășit câmpul constituțional și/sau care au depășit limitele de competență constituțională a Curții.

 

Totodată, Dodon a anunțat că din componența comisie „fac parte reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile din Republica Moldova”.

 

 

 

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий