Igor Dodon va fi suspendat temporar din funcție pentru a treia oară

3011071 01/17/2017 President of Moldova Igor Dodon at a press conference in Moscow. Alexander Vilf/Sputnik

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon va fi suspendat temporar din funcție pentru a treia oară după refuzul repetat de a promulga legea anti-propagandă care interzice indirect retransmisia în Moldova a știrilor și a emisiunilor cu caracter politic din Federația Rusă, informează Radio Chișinău.

Decizia a fost pronunțată vineri, 5 ianuarie, de magistrații Curții Constituționale de la Chișinău.

Înalta Curte a decis că prin refuzul de a promulga legea anti-propagandă, șeful statului vecin a încălcat obligațiunile constituționale și jurământul depus.

Astfel legea respectivă va fi promulgată de președintele Parlamentului sau de premier.

Curtea Constituțională a fost sesizată de deputatul PD Sergiu Sârbu care i-a solicitat instanței să constate circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova pentru evitarea blocajului instituțional cauzat de refuzul șefului statului de a-și exercita atribuțiile.

Proiectul de lege de modificare a Codului Audiovizualului a fost aprobat de parlament în decembrie anul trecut și are ca scop securizarea spațiului audiovizual național în fața unor eventuale tentative de manipulare și dezinformare din exterior.

Imediat, Igor Dodon a criticat pe contul său de Facebook decizia Curții și a reiterat că „nu va semna legi care contravin intereselor cetățenilor”. El a adăugat că ceea ce face acum „guvernarea cu ajutorul Curții Constituționale nu va trece fără consecințe”.

Lasă un răspuns