Ilie BEZUŞCO, un om al faptei

117124211_2709273589362199_5643596483550535223_n

La români este foarte răspândit numele Ilie. Și multe biserici au hramul Sfântul Ilie. Una din explicațiile acestui fenomen constă în aceea că proorocul Vechiului Testament Ilie, prăznuit la 2 august pe stil vechi, a fost atât de mult iubit de Dumnezeu, încât de viu a fost luat la ceruri. Dându-i pruncului la botez numele Ilie, părinții acestuia speră că el va fi un „om al lui Dumnezeu”, adică va săvârși fapte demne. Avându-l ca înger păzitor pe proorocul ce a urcat la ceruri în carul de foc, domnul Ilie Bezușco din Oprișeni trăiește cu convingerea că faptele bune îl înnobilează pe om. Nu întâmplător consătenii îl consideră om al faptei.

Nu e de mirare că domnul Ilie Bezușco, de profesie constructor, a devenit fermier în anul 1992. Provine din viță de oameni gospodari. Bunelul său, Vasile Bezușco, fost primar al satului, avea 33 hectare de pământ și era cel mai bogat om din Oprișeni.

– După ce a căzut imperiul sovietic și am devenit oameni liberi, m-am gândit că cel mai mare folos de la mine ar fi dacă m-aș face fermier. Și n-am greșit. Într-un timp, prin 1994, mi-am înaintat candidatura la alegerile parlamentare, dar i-am cedat tânărului român Ion Popescu, fiind conștient de faptul că chemarea mea este glia. M-am așteptat la mari schimbări în anul 2004, am fost părtașul lui Iușcenko și Revoluției portocalii. Am dus tone de legume la Kiev pentru alimentarea protestanților de pe Maidan. Schimbările în stat se produc greu și o bună parte din povara crizelor cad pe umerii oamenilor de la talpa țării, a fermierilor.

Dacă pe timpurile nu prea îndepărtate toate colhozurile din raion asigurau cu produse alimentare spitalele, azilul de bătrâni de la Petriceanca, școlile, grădinițele de copii, în prezent această misiune le revine fermierilor. Iar Ilie Bezușco ajută în multe privințe. Este un om cu Dumnezeu în inimă.

Domnul Ilie Bezușco e preocupat nu numai de spicele din lan, dar și de cele din suflet, căci acestea cresc din sămânța credinței și valoarea lor sunt faptele omului.

– Urma noastră pe pământ sunt faptele bune, afirmă domnul Ilie Bezușco. Iată, am săpat o fântână în curtea școlii. Când trec pe acolo și văd că elevii beau apă la fântână, simt cum un fior plăcut îmi trece prin tot corpul. O altă fântână am săpat în cimitirul satului. Oamenii nu beau apă de acolo, ci o folosesc pentru a uda florile la morminte.

Cu doi ani în urmă Ilie Bezușco a devenit o legendă vie a Bucovinei.

– Demult trăiam cu gândul să ridic un bust al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt la noi, la Oprișeni. Iată, mai la deal de casa mea a fost un drum și se spune că pe el a trecut viteazul voievod, mergând la istorica bătălie din Codrii Cosminului. Se mai crede că el s-a oprit aici și de acolo se trage denumirea satului „Oprișeni”. Mi-a ajutat Dumnezeu și am ridicat bustul, am construit alături și o bisericuță. Îngrijim de monument împreună cu soția Ana.

Vrednicul gospodar din Oprișeni caută de bustul voievodului cum ar îngriji de un bolnav. E în firea lui să facă lucruri temeinice și până la capăt. Visează ca în fața Casei de cultură să fie ridicat bustul domnitorului Alexandru cel Bun, în hrisoavele căruia a fost atestată pentru prima dată localitatea Oprișeni.

Numele Ilie ne amintește cât de important este să ne păstrăm dreapta credință. Iar domnul Ilie Bezușco prin faptele sale demonstrează că este vrednic de acest nume cu atâtea semnificații profunde.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyverti.com

Добавить комментарий