Impactul ecologic al minelor inundate din Donbas

80c02a060d14fe858a9bd4b8c7a

Autoritățile așa-numitei republici populare Donețk au declarat despre intenția lor de a inunda mina închisă „Tânărul comunar” din Ienakievo până la finele lunii curente. Pe fondalul evenimentelor, care au avut loc în decursul ultimilor patru ani pe teritoriile temporar ocupate din regiunile Donețk și Lugansk privind distrugerea și inundarea minelor, această noutate pare ferească și nu a atras atenția nimănui. Dar nu e chiar așa. Potrivit datelor OSCE, de la începutul conflictului în Estul Ucrainei au fost scoase din funcțiune 36 mine, care nu mai pot fi reînnoite din cauză că au fost inundate parțial sau complet. Însă, mina „Tânărul comunar” este deosebită. În anul 1979 aici au fost efectuate teste nucleare, de aceea inundarea ei poate avea un impact ecologic cu consecințe nedorite în regiune. Evident, că liderii republicii nerecunoscute liniștesc populația, afirmând că inundarea minei „nucleare” nu va prezenta nici un pericol pentru localnici. Ultimii, din cauze lesne de înțeles, nu pot protesta.

Despre înrăutățirea situației ecologice în raioanele ocupate din cauza inundării minelor s-a vorbit și s-a scris nu o dată. Concentrarea substanțelor poluante în sol, în deosebi a mercurului, cadmiului, stronțiului în zona acțiunilor militare a crescut de 17 ori. Însăși mediile din Rusia au scris despre aceea că conținutul de sare în apa potabilă a crescut de opt ori. Apa din 80 de izvoare de pe teritoriul din Donbas necontrolat de Kiev nu mai este bună pentru consum.

Dacă mina din Ienakievo, în cele din urmă, va fi inundată, apele radioactive pot cauza o mare daună și teritoriilor rusești, învecinate cu Ucraina.

Добавить комментарий