În Nistru moare masiv peștele

314557

Locuitorii Republicii Moldovei bat alarma: „din Ucraina vine o catastrofă ecologică — în Nistru peștele moare masiv”.

Potrivit mesajelor unor utilizatori de rețele sociale și mass-mediei locale, în special, bat alarma locuitorii raionului Dubăsari, deoarece în rezervorul situat la 3 km de satul Dubău, cu câteva zile în urmă a început să moară peștele și moare până în ziua de azi.

Cauza localnicii nu o cunosc. Cineva a presupus că peștele a fost buimăcit, cineva crede că este vorba de otrăvire. Într-adevăr se atestă un număr foarte mare de pești. Utilizatorii rețelelor de socializare publică imagini relevante și îndeamnă ecologiștii să ia măsuri pentru a evita consecințele neplăcute. Apropo, rezervorul este conectat prin canale cu lacurile Doibani, iar acestea, la rândul lor, cu rezervația Iagorlâc.

„Cel mai probabil, peștele a fost otrăvit în Ucraina – rezervorul de pe râul Iagorlâc se află la frontieră și apa ajunge anume de aici, — explică directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Nistru „Eco-Tiras”, doctor în biologie Ilia Trombițchi.

El a presupus că în Ucraina a fost inundat un depozit de pesticide sau un câmp proaspăt prelucrat.

„Transnistria, cel mai probabil, nu dispune de capacități de laborator pentru a identifica poluatorul, deci, cred că totul se va încheia cu nimic…”, a spus ecologistul.

Potrivit lui, anterior au mai avut loc cazuri similare în diferite rezervoare.

„Acum pierirea din cauza oxigenului scăzut poate fi aproape exclusă, deoarece nu se înregistrează temperaturi ridicate … Cel mai probabil este vorba de otrăvire. Neintenționată, din neglijență”, a menționat Ilia Trombițchi.

El a subliniat că acum localnicii nu pot face nimic. Se recomandă scoaterea și îngroparea peștilor. Nu se recomandă consumul peștelui pe jumătate mort. De soluționarea problemei trebuie să se preocupe autoritățile competente. Potrivit mesajelor utilizatorilor rețelelor de socializare, acum la fața locului lucrează experții.

Добавить комментарий