„În pădure s-a născut brăduțul… ”

PZfF4Q13K1oVcdt3aRdT.r695x430

Cine nu ştie acest cântec de Revelion?! Silvicultorii bucovineni, dar şi cei din regiunile vecine, s-au străduit ca în casele copământenilor noştri să nu lipsească pomul de iarnă – simbolul Sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou. Dar s-au străduit prea mult, fiindcă brazii care nu au fost vânduţi aşa şi au rămas pe străzile oraşului Cernăuţi. Spre bucuria vagabonzilor şi spre tristeţea lucrătorilor Serviciului comunal.

Creşterea şi realizarea pomilor de iarnă este un business şi pentru aceasta sunt repartizate terenuri aparte. Afacerea este bine pusă pe roate şi nu dăunează pădurilor.

Dar, iată, tăierea nesancţionată a pădurilor este de acum un business criminal. Clopotul alarmant al ecologilor răsună în toată Ucraina, iar ferestraiele mecanice „Drujba” continuă să prăvale copac după copac. „Tăietorii negri de pădure”, cum sunt numiţi braconierii cu susţinere în birourile înalte, au devenit prea îndrăzneţi şi acţionează ziua în amiaza mare. Aşa cum s-a întâmplat cu câteva luni în urmă în pădurea de lângă centrul raional Chiţmani. Au fost tăiaţi 70 de stejari, cu tulpina de 3-4 metri până la coroană şi cu diametru de 60 centimetri. Specialiştii au calculat că un astfel de buştean costă circa o mie de dolari. Dauna cauzată se cifrează la 1,5 milioane grivne. A fost intentat un proces penal, dar nu se ştie cât de aspră va fi pedeapsa. Se zice că „braconierii” aveau la mână anumite documente şi permisiuni.

La fel de barbară este comportarea braconierilor în pădurile carpatine. Tăierea nemiloasă a pădurilor de pe crestele munţilor se face bine simţită. În ultimele două decenii regiunile din vestul Ucrainei suferă permanent de inundaţii. Cauza principală este una – tăierea extinsă a pădurilor. „Tăierea pădurilor este o problemă esenţială nu numai a zonei carpatice. Carpaţii sunt un factor de formare a climei întregii Ucraine. Masele de aer cu umiditate sporită din Carpaţi şi din Polesia se îndreaptă spre est şi sud. Ele servesc ca umezeală pentru pământurile de cernoziom de acolo. Distrugând pădurile din Carpaţi, distrugem nu numai această zonă, ci şi întreaga ţară”, a conchis preşedinta Ligii Ecologice Panucrainene, Tetiana Timociko.

Добавить комментарий