În siguranță la scăldat! Reguli de bază pentru părinți și copii

Screenshot_1

Direcția regională Situații de Urgență Cernăuți informează că în primele 6 luni ale anului curent 13 persoane s-au înecat în bazinele acvatice din regiunea Cernăuți. Pentru a informa cetățenii despre pericolele scăldatului în locuri interzise, reprezentanţii Serviciului Situaţiilor de urgență au iniţiat o campanie de prevenire a înecurilor. Majoritatea cazurilor de înec au fost înregistrate în bazinele acvatice care nu sunt destinate înotului sau agrementului acvatic, precum şi în locurile cu curenţi rapizi de apă a râurilor, care nu au amenajate spaţii speciale pentru scăldat şi nu sunt supravegheate de servicii abilitate de salvare. Din această cauză, întru prevenirea cazurilor de înec, traume în timpul scăldatului, etc. Direcția regională Situații de Urgență Cernăuți reamintește regulile de securitate în sezonul estival.

Principalele cauze, soldate cu accidente nautice sunt:

* diferite încălcări ale regulilor de comportare pe apă în timpul scăldatului şi plimbării cu mijloacele plutitoare;

* agravarea în timpul aflării în apă a unor boli interne sau psiho-neurologice cum ar fi infarctul miocardic, ictus cerebral, acces de epilepsie, etc.

Asemenea factori ca vârsta înaintată, supraîncălzirea sau suprarăcirea organismului, oboseala, foamea, setea şi altele au mare influenţă la apariţia cazurilor de înec. O mare parte de accidente pe apă au loc atunci, când persoanele care se află în apă încearcă să traverseze în înot un râu sau un bazin acvatic de mari dimensiuni. În ultimii ani s-a răspândit utilizarea în timpul scăldatului a saltelelor cu aer şi colacilor din cauciuc, dar folosirea lor mai ales de înotători neexperimentaţi, prezintă un mare pericol de înec în caz dacă înotătorul a căzut de pe saltea, spălat de valuri, ori a pierdut conducerea în stare de somn, în caz de supraîncălzire sau suprarăcirea organismului. Uneori accidentele pe apă se pot întâmpla în momentul plonjării în apă, care pot provoca diferite traume cerebrale, fracturi a coloanei vertebrale, ale membrelor, etc.

În aceste condiții se recomandă scăldatul în locuri special rezervate pentru aceasta. Într-un bazin de apă necontrolat puteţi nimeri în gropi adânci, albia bazinului poate fi cu nămol, cu plante, pietre. În fluvii puteţi nimeri în curenţi de apă, vârtejuri. Toate acestea pot duce la traume, nenorociri şi inclusiv la înec:

*Dacă nu ştiţi să înotaţi, sau înotaţi rău, nu vă scăldaţi singur şi nu intraţi în apă mai sus de brâu;

*Nu vă scăldaţi în stare de ebrietate;

*Controlaţi permanent comportarea copiilor lângă apă şi în apă;

*În procesul înotului nu treceţi de pistele instalate în locurile destinate pentru înot.

*Nu lansaţi semnale false de alarmă;

*Nu vă scăldaţi seara târziu şi noaptea;

*Nu folosiţi pentru scăldat saltele cu aer, colaci din cauciuc, scânduri, etc.

 

Direcția regională Situații de Urgență Cernăuți

Добавить комментарий