În Ucraina ar putea fi aplicată răspunderea penală pentru otrăvirea albinelor

img

În Ucraina, a fost elaborat și expus pentru consultări publice un proiect de lege, care prevede introducerea răspunderii penale, în cazul încălcării normelor de utilizare a pesticidelor și agrochimicalelor. Despre aceasta a comunicat președintele Serviciului de Stat pentru Siguranța Alimentară și Protecția Consumatorilor, Volodimir Lapa în cadrul unei întâlniri cu apicultorii.

Potrivit lui Volodimir  Lapa problema albinelor otrăvite nu a apărut spontan, ci s-a dezvoltat de-a lungul anilor fiind stimulată de reducerea semnificativă a controlului apiculturii și a iresponsabilității unor producători.

„Organizaţiile ce răspund de sectorul agroalimentar conștientizează necesitatea soluționării problemei. În acest scop, a fost elaborat și expus dezbaterilor publice proiectul de lege privind modificarea legislației existente, referitoare la aplicarea pesticidelor și agrochimicalelor”, a declarat Volodimir Lapa.

Proiectul de lege descrie amănuţit, standardele de informare a tuturor părților interesate cu privire la utilizarea produselor fitosanitare pentru tratarea terenurilor și stipulează în mod clar termenul pentru prezentarea informațiilor.

Cheltuielile prevăzute pentru efectuarea analizelor şi determinarea cauzelor pieirii albinelor vor fi efectuate din contul statului.

Lasă un răspuns