În Ucraina au apărut oligarhii „verzi“, care se hrănesc cu subvenţii grase pentru energie regenerabilă, dar nu produc mai nimic pentru ţară

Panouri solare

Ucraina înregistrează un boom al energiei verzi graţie unora dintre cele mai generoase subvenţii din lume, scrie Politico.

Ţara absoarbe investiţii din întreaga lume, însă unii dintre cei mai mari beneficiari sunt puternicii oligarhi ai acesteia, care se folosesc de sistemul opac de subvenţionare pentru a se îmbogăţi şi mai mult. Iar în pofida costurilor în creştere, regenerabilele reprezintă doar o mică proporţie din mixul energetic al ţării. Oligarhii luptă din greu pentru a menţine actualul sistem în condiţiile în care Rada Supremă analizează un proiect de lege care ar schimba regulile jocului prin introducerea de licitaţii care să înlocuiască subvenţiile. Problema are puţine şanse să fie soluţionată până la finalul alegerilor prezidenţiale.

În prezent, producătorii de energie solară ajung să-şi vândă energia cu 15-16 cenţi pe KWh, iar cei de energie eoliană sunt plătiţi cu 10,2 cenţi pe 100 KWh. Preţurile sunt în euro, nu în grivnă, protejând investiţiile de orice fluctuaţii ale cursului. Există în plus un bonus pentru utilizarea de echipament ucrainean.

„Tarifele pentru proiecte verzi în Ucraina sunt printre cele mai ridicate din lume, făcând investiţiile în acest sector foarte atractive“, se arată într-un raport al Baker McKenzie.

Politicienii şi oamenii de afaceri locali au realizat rapid că subvenţiile verzi reprezintă o nouă modalitate de a pune mâna pe o cotă şi mai mare din avuţia ţării. Până la sfârşitul anului trecut, sursele regenerabile de energie au furnizat 1,9% din producţia de electricitate a ţării, dar au reprezentat 8,6% din factura totală de 5,5 miliarde de euro.

Potrivit strategiei ţării, regenerabilele ar trebui să reprezinte 11% din consumul brut final de energie până în 2020 şi 25% până în 2035, de la 2,6% în 2018.

Din 2015 când au fost introduse tarifele şi până la începutul acestui an, 313 companii au beneficiat de pe urma schemei, multe dintre acestea având legături cu bogaţi şi politicienii ţării.

Oligarhii sunt blestemul Ucrainei de decenii. Mai multe persoane s-au îmbogăţit în haosul ce a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice în 1991, aceştia ţinând în lesă nu numai economia, ci şi puterea politică şi presa ţării. Timothy Ash, economist BlueBay Asset Management, estimează că oligarhii controlează aproximativ 40% din economia ucraineană.

Subvenţiile au atras şi investitori străini, însă aceştia se plâng că sistemul este opac şi imprevizibil.

În acest an, capacitatea totală de energie regenerabilă a Ucrainei urmează să crească cu 50%, la 3 GW. Mulţi se tem însă că subvenţiile vor face electricitatea inaccesibilă. Anul trecut, factura medie a gospodăriilor a crescut cu 19%, în timp ce cererea de electricitate a fost doar cu 2% mai mare.

Parlamentul discută mai multe proiecte de lege alternative, iar sistemul ar putea fi reorientat dinspre tarifele verzi către licitaţii. Efortul de schimbare a sistemului se loveşte însă de o opoziţie dură atât din partea oligarhilor locali, cât şi a investitorilor străini.

Ziarul Financiar

Добавить комментарий