În Ucraina au loc alegeri prezidențiale: 39 de candidați participă în cursa electorală

c2253e4-vybory-2019

Astăzi în Ucraina au loc alegeri prezidențiale. Secțiile de votare au fost deschise la ora 8:00 și se vor închide la 20:00.

Circa 29. 888 de secții de votare au fost deschise pe teritoriul Ucrainei. La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, CEC-ul a lichidat cele cinci secții de vot care ar fi trebuit să fie deschise în Federația Rusă.

La urne sunt așteptați aproximativ 29,8 milioane de alegători cu drept de vot în 199 district electorale de pe teritoriul țării cu excepția teritoriilor aflate sub controlul separatiștilor proruși. La supravegherea alegerilor din Ucraina participă aproape 1.900 de observatori oficiali, fiind înființate și 101 secție de votare în străinătate.

La alegeri participă 39 de candidați pentru funcția de președinte. Dacă nici unul dintre aceștia nu va obține peste 50% din voturi, la 21 aprilie curent va avea loc turul doi al alegerilor, în care vor participa primii doi candidați cu cele mai multe voturi.

În cazul alegerilor în două tururi, rezultatele oficiale vor fi anunțate la 1 mai curent, iar noul președinte își va intra în funcție nu mai târziu de 30 de zile după anunțarea oficială a rezultatelor.

Pentru comunitatea românească în momentul de față este vitală evitarea unor noi degradări a situației din Ucraina, evitarea unei escaladări a tensiunilor și războaielor care au efecte dramatice asupra comunității românești din Cernăuți, Odesa și Transcarpatia.

Lasă un răspuns