În Ucraina preţurile la morcov, ceapă şi sfeclă au atins maximul din ultimii 10 ani

potato

În ultima săptămână, în Ucraina, preţurile la morcov au crescut cu 35%, iar la sfecla roşie cu 40-43%. Astfel, morcovul este vândut cu 7-9 grivne/kilogram, iar sfecla roşie cu 3,5-5 grivne/kilogram.

Operatorii de piață afirmă că, această creştere se datorează unei oferte scăzute în acest sezon. Mai ales că, majoritatea gospodăriilor nu mai au în stoc soiuri timpurii sau medii, iar recoltarea soiurilor tardive încă nu a început din cauza ploilor din regiune. La fel, soiurile tardive au fost semănate mai târziu, decât termenii optimi.

Astfel, în această perioadă sfecla costă de 1,6 ori mai mult decât în a doua jumătate a lunii septembrie în anul trecut, iar morcovul de 1,8. După părerea analiştilor, majorarea preţului a mai fost influenţată şi de faptul că, suprafeţele pe care sunt cultivate aceste culturi s-au redus, iar productivitatea, în acest an este mai mică.

Totodată, preţul la ceapă în acest an este, la fel, în creştere. Dacă săptămâna trecută aceasta era vândută cu 6 grivne/kilogram, acum preţul ajunge la 7-7,5 grivne. Cererea din partea companiilor ce se ocupă cu depozitarea legumelor este înaltă, iar oferta este limitată. Semănarea a fost amânată ca şi în cazul morcovului şi sfeclei din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile. Iar recoltarea a început abia în septembrie, când temperaturile sunt prea scăzute şi ceapa nu reuşeşte să se usuce.

Добавить комментарий