În ultima zi a anului: din topul ştirilor (2)

31 12 2020 LC TOP 2 4

Centrul Bucovinean  de Cultură şi Artă şi-a marcat jubileul de 80 de ani. Cu acest prilej, în curtea sediului Centrului, situat în vecinătatea fostei Reşedinţe a Mitropoliţilor Bucovineni, a fost inaugurat  sculptura unui înger. Atât sculptura, cât şi cele două bănci din preajmă au fost create de către magiștrii Facultăţii de arhitectură, construcţie şi artă decorativă şi aplicată a Universităţii cernăuţene. Sculptura îngerului aminteşte de vechiul adevăr: arta înnobilează sufletele, la fel ca şi credinţa.

31 12 2020 LC TOP 2 3

***

La 1 ianuarie, în satul Horbova are loc tradiţionala Malancă. Meşterii iscusiţi din sat şi amatorii acestei feerii populare pregătesc surprize plăcute pentru consătenii lor în prima zi a anului nou. După cum a accentuat starostele de Horbova, Dan Crâşmaru, la tradiţionala Malancă se pregătesc să participe circa 300 de persoane, iar la cea „modernă” – circa 100 de persoane. În 2020 Horbova a participat la Festivalul regional „Malanka-fest”, obţinând primul loc la Malanca tradiţională şi locul trei la cea „modernă”. Horbovenii au fost primii din ţinutul nostru, care au participat la un festival internaţional al tradiţiilor populare de Crăciun şi Anul Nou din Slovenia.

***

De Anul Nou se pot întâmpla multe minuni. Anul Nou poate să depăşească pragul timpului şi să sosească chiar pentru un singur copil. Este vorba de sărbătoarea de Revelion. Nichita, un băieţel în vârstă de şapte ani, care de mai mult timp suferea de o boală incurabilă, dorea foarte mult să-i vină în ospeţie Moş Crăciun şi Alba ca Zăpada. Voluntarii au răspuns la dorinţa părinţilor şi i-au adus lui Nichita în ospeţie pe Moş Crăciun şi Alba ca Zăpada, iar între timp părinţii au reuşit să împodobească pomul de Anul Nou, chiar dacă afară era încă toamna. Băiatul s-a simţit fericit şi această sărbătoare luminoasă va rămâne pentru toată viaţa  în memoria părinţilor, împreună cu chipul drăgălaş al fiului, care în prima zi de iarnă i-a părăsit pentru totdeauna…

31 12 2020 LC TOP 2 1

(V.K)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий