În viaţa fiecărui om este reflectată destul de clar istoria generală

Mockups Design

La Editura cernăuţeană „Cărţile noastre” a văzut lumina tiparului saga documentară „Vernon Kress. Viaţă sub acoperire” – despre cel mai tragic veac din istoria omenirii – al XX-lea. Această carte se aseamănă cu un captivant thriller intelectual, protagonistul căruia este un fost cernăuţean, originar din oraşul austriac Insburg, Peter Demant (1918-2006). Evenimentele pe care le cuprinde viaţa lui pământească încep în  Primul Război Mondial, GULAG-ul şi Holocaustul şi se termină cu căderea zidului Berlinului, eşecul comunismului şi cu încercările de restaurare a totalitarismului în Rusia. Subiectul cărţii este bazat pe multe surse istorice, o parte dintre ele au fost puse în circuitul cultural pentru prima oară.  Autorul acestui volum, care are mai mult de 900 de pagini, este jurnalistul Iuri Ciornei.

21 01 2021 LC CIORNEI 1

Geografia vieţii sub acoperire a fostului cernăuţean, Peter Demant, este monarhia Austro-Ungară, Regatul România, Prima Republică Cehoslovacă, Reich-ul al Treilea, Uniunea Sovietică, Rusia, nenumărate piscuri montane, localităţi şi ţări de pe diferite continente, cu excepţia Antarcticii. În viaţa lui s-au împletit cele mai tragice evenimente din istoria omenirii  a secolului al XX-lea. După tinereţea petrecută în Cernăuţiul interbelic şi european, lui Peter Demant  i-a fost sortit să cunoască viaţa din taberele speciale din Siberia şi Kolîma. După eliberare a lucrat hamal, apoi a iniţiat itinerare turistice în nord-estul Eurasiei şi a devenit scriitor rus cu pseudonimul Vernon Kress.

„În faţa mea a stat o sarcină simplă de tot şi, în acelaşi timp, foarte complicată: să descriu viaţa unui om, cernăuţean, în contextul timpului în care el a trăit. Mi s-a părut interesant să trăiesc împreună cu eroul meu viaţa lui – de la naştere până la moarte, şi să urmăresc care evenimente din istoria cernăuţeană, ucraineană, mondială au influenţat asupra lui. După ce am realizat aceasta, am constatat că în fiecare viaţă omenească este reflectată destul de clar istoria generală”, a conchis autorul Iuri Ciornei.

„O astfel de carte nu este pentru o zi, ea este pentru mult timp şi va trezi nu numai discuţii în rândurile contemporanilor noştri, dar şi în rândul noilor generaţii care vor urma”, a opinat istoricul Igor Burkut.

Cartea „Vernon Kress. Viaţă sub acoperire” de Iuri Ciornei a fost editată cu susţinerea financiară a ARS Cernăuţi.

***

Cartea lui Iuri Ciornei  „Vernon Kress. Viaţă sub acoperire” poate trezi un interes deosebit şi în rândul cititorilor români, mai ales când este vorba de Cernăuţiul interbelic. Printre altele, Peter Demant (Vernon Kress) cunoştea limba română. Biblioteca lui personală de la Moscova a fost transmisă Bibliotecii municipale din Cernăuţi. Printre miile de cărţi, care alcătuiesc fondul „Peter Demant”, sunt şi multe volume de literatură ştiinţifică şi artistică în limba română.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий