În viața omului binele trebuie să triumfe, ca și „regele alb” din compozițiile de șah

sddefault

Numai la o singură sărbătoare de la Noua Suliță – Ziua orașului – domnul Mihail MARANDIUC apare în public cu pieptul plin de medalii. Lui, ca cetățean de onoare al vechii urbe și ca cel mai titular sportiv – de paisprezece ori campion mondial la șah artistic, i se încredințează să ducă drapelul orașului. Dar și în viață dl Mihail Marandiuc și-a asumat rolul de „stegar”, de purtător al flamurii binelui, înțelepciunii și victoriei.

În aceste zile de Gerar, odată cu ultimele colinde, domnul Mihail Marandiuc și-a marcat jubileul de șaptezeci de ani.

– A fost un eveniment modest, fără multă pompă. M-au omagiat la „Clubul veteranilor”, cu participarea primarului Comunității Teritorial Unite Noua Suliță, Maria Nicorici, adjunctului șefului Administrației Raionale de Stat, Ivan Pazeak. Apoi am sărbătorit în sânul familiei, povestește domnul Mihail, obișnuit să treacă triumfător prin viață, dar nu trufaș.

El, inginer de profesie, obținută la Politehnica din Chișinău, a activat toată viața în Noua Sulița sa dragă, dintre care opt ani i-a consacrat gazificării orașului. În timpul liber practica sportul intelectual.

– Compozițiile de șah m-au captivat încă din tinerețe, este un gen de sport intelectual, de amatori și nu profesionist. Nu este un sport comercializat și campionii la șahul artistic nu sunt premiați cu sume fantastice ca în alte genuri de sport, explică deținătorul a paisprezece medalii de aur la competițiile mondiale. El este practicat doar de cei ce iubesc să judece și să rezolve cele mai complicate situații. Este un antrenament colosal pentru intelect.

Nouăsulițeanul Mihail Marandiuc a câștigat de 25 de ori Campionatul Ucrainei la compozițiile de șah și nu se știe când va fi depășită o astfel de performanță.

– În Ucraina sunt nu mai mult de 20-25 de sportivi la compozițiile de șah, deși acest gen de sport îți asigură o „longevitate sportivă”. Anul acesta Campionatul mondial va avea loc la Vilnius și, probabil, voi participa pentru ultima dată la asemenea competiții. Povara anilor, vrem sau nu, dar trebuie luată în considerare. Mi-a fi greu să câștig încă un titlu de campion. Au apărut sportivi tineri, mai ambițioși, constată domnul Mihail.

În semn de recunoștință pentru meritele sportive uimitoare ale multiplului campion mondial, Primăria orașului Noua Suliță a deschis „Clubul de șah Mihail Marandiuc”.

– Iată, de trei ani mă ocup cu elevii, îi învăț „alfabetul” șahului, spune antrenorul Mihail Marandiuc. La început s-au înscris circa o sută de copii, iar acum au rămas numai 25. E ceva normal, fiindcă șahul, compozițiile de șah cer mai multe eforturi intelectuale decât fizice și nu toți copiii au răbdare să calculeze consecvența mutărilor pe tabla de șah, să chibzuiască mai mult timp asupra lor. Am câțiva elevi care fac progrese. Îmi place să lucrez cu copiii, să-i port pe la competiții. În curând elevii mei se vor întâlni cu elevii lui Mihail Ciobanu de la Școala din Mogoşeşti, care câștigă permanent campionatul raionului Herța. Poate cu timpul voi avea și un continuator al acestor frumoase realizări cu care mi-am proslăvit orașul, raionul, regiunea și țara…

În compozițiile de șah „regele alb” întotdeauna câștigă în fața „regelui negru”. Așa sunt regulile jocului. Multiplul campion mondial la șahul artistic, nouăsulițeanul Mihail Marandiuc este convins că în orice compoziții ale vieții, în cele din urmă, binele trebuie să triumfe asupra răului. Omul trebuie să se gândească la bine și să facă bine. Este acea energie pozitivă care îl ajută să înfrunte greutățile.

Добавить комментарий