În viaţa sa lungă de o sută de ani a trecut prin multe încercări

1409042465_dsc_1079

La 22 august şi-a marcat jubileul de o sută de ani tărăsăuţeanul Gheorghe Bezuşca. Într-un bar din sat, onoratul centenar şi-a adunat toate rudele la o masă mare şi cu bucurie s-a fotografiat împreună cu ele ca să rămână ca  amintire.

Gheorghe Bezuşca, un om iubitor d1409042465_dsc_1079e viaţă, ca nimeni altul, ştie preţul acesteia. Născut în luna şi în anul izbucnirii Primului război mondial, Gheorghe Bezuşca a avut un destin însemnat de sângerosul  Marte. Lui i-a fost sortit să cunoască toate grozăviile războiului. În anul 1941, chiar în primele zile ale invaziei fasciste în fosta URSS, tărăsăuţeanul Gheorghe Bezuşca a fost mobilizat şi împreună cu unităţile Armatei Roşii se retrăgea spre Nipru. În timpul unei lupte de lângă Vynnyţea a fost rănit şi luat prizonier de către hitlerişi. A fost dus într-un lagăr de concentrare din Germania. Acolo urma să-şi vadă sfârşitul, călăii i-au imprimat pe mână nişte cifre, ele înlocuindu-i numele dat la botez. Gheorghe Bezuşca le-a memorizat pentru toată viaţa şi le rostea în câteva limbi. Fiind împreună cu mai mulţi basarabeni, au hotărât să-şi încerce norocul, chiar dacă şansa era una dintr-o mie,  şi au scris o petiţie la Consulatul României de la Berlin. În anul 1943 ei toţi au fost eliberaţi.

Gheorghe Bezuşca a revenit la baştină, dar nu pentru mult timp, căci în 1944 a fost iarăşi recrutat de sovietici. Aceştia planificau să-l ducă la alte lagăre de concentrare, dincolo de cercul polar. Precizând că el a luptat în rândurile Armatei Roşii,  l-au trimis pe front. Şi iarăşi a fost rănit. În spital a aflat vestea despre terminarea războiului.

Consătenii spun despre el că a fost „făcut din metal”, căci a rezistat la numeroasele şi grelele încercări. Iar Dumnezeu i-a dat zile multe – să se bucure de viaţă. Gheorghe Bezuşca, ferm convins că omul singur îşi făureşte destinul, a căutat prin muncă să asigure bunăstarea familiei. A lucrat tor timpul în brigada de construcţie a colhozului local. Şi acum, la adânci bătrâneţe, îi ajută pe cei ai săi cu ce poate  – când pe feciorul Grigore, când pe fiica Antonina.

Cu prilejul jubileului său – împlinirea a o sută de ani, harnicul şi stimatul gospodar din Tărăsăuţi, Gheorghe Bezuşca, a fost felicitat şi de reprezentanţii autorităţilor raionului Noua Suliţă: de primul adjunct al şefului Administraţiei Raionale de Stat, Viktor Podorojnyi, vicepreşedintele Consiliului Raional, Vasyl Gorbatiuk, şi de directoarea Centrului teritorial de asistenţă socială, Raisa Diţ.

Vasile CarlaŞciuc 

Добавить комментарий