Încă o filă de granit din istoria tragică a neamului nostru (FOTO)

DSC_0567

Președintele Societății regionale „Golgota”, Ilie Popescu, consideră drept o datorie creștinească a sa de a ridica cruci și a inaugura semne comemorative în cinstea românilor din regiunea noastră, care și-au pierdut viața în taberele GULAG-ului. A zecea localitate, unde el a realizat această intenție nobilă, este Hreațca din raionul Herța.

Duminică, 15 septembrie, care a urmat după sărbătoarea din ajun a Înălțării Sfintei Cruci, prăznuită la Hreațca pe stil nou, în ograda bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, lângă crucea simbolică, a fost sfințită placa de granit, pe care sunt incrustate numele locuitorilor satului, rămași să-și doarmă somnul de veci în Siberii și la Onega.

Inițiativa președintelui „Golgotei”, Ilie Popescu, a fost susținută de Consiliul sătesc (primăriță Emilia Matei) și de direcția școlii (directoare Larisa Miron). Parastasul a fost oficiat de un sobor de preoți în frunte cu Pavel Dumitru, protopopul raionului Herța, și Constantin Petro, parohul bisericii din Hreațca. La serviciul divin de pomenire a martirilor  neamului, în afară de locuitorii și conducerea instituțiilor din Hreațca,  au participat reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, ministrul consilier Edmond Neagoie, președintele Societății regionale „Golgota”, Ilie Popescu, președintele Societății panucrainene „Golgota”, Vasile Răuț, scriitorul Mircea Lutic, ziariștii Nicolae Toma, Felicia Toma și Vasile Carlașciuc.

DSC_0557 DSC_0558 DSC_0566 DSC_0567 DSC_0569 DSC_0573

Добавить комментарий