Încălzirea Cernăuţiului, sub semnul întrebării

gorda viktor cernivţigaz

Situaţia încălzirii cernăuţenilor continuă să rămână incertă, în pofida declaraţiilor liniştitoare făcute de reprezentanţii autorităţilor locale. Din cauza datoriei de 5 milioane 400 mii grivne pe care o are Întreprinderea „Cernivţiteplo­komunener-go” faţă de „Cernivţigaz”, locuitorii centrului regional pot rămânea cu caloriferele reci.

Compania de distribuire a gazului se plânge că nu are bani suficienţi pentru instalarea de contoare clienţilor, plătirea salariilor angajaţilor şi a impozitelor. „La etapa actuală am epuizat toate rezervele şi suntem foarte pesimişti cu privire la perspectivele de intrare în timp util în noul sezon de încălzire. Chiar şi încălzirea instituţiilor şi organizaţiilor bugetare, printre care şi grădiniţele, spitalele şi şcolile, va fi imposibilă”, a declarat Viktor Gorda, directorul Întreprinderii „Cernivţigaz”. Aceeaşi situaţie este prezentă şi în oraşele Luţk şi Lviv, unde din cauza datoriilor oamenii pot rămânea fără căldură la iarnă.
La data de 11 septembrie curent Ucraina a depozitat circa 13 miliarde metri cubi de gaze naturale din necesarul de 17 miliarde. „Nafto­gaz” nu mai achiziţionează gaze ru­seş­ti din noiembrie 2015 şi la etapa actuală Comisia Europeană în­deam­­­nă „Gazprom”-ul şi „Nafto­gaz”-ul la negocieri trilaterale cu privire la semnarea unui nou acord privind livrarea gazului. Autoritățile din Ucraina au adoptat în ultima perioadă o serie de legi care au ca scop demonopolizarea pieței gazelor na­turale. Guvernul ucrainean a majorat semnificativ exporturile de gaze în regim revers, din Uniunea Europeană, iar pentru „Gazprom” a majorat semnificativ prețul pentru tranzitul gazelor. Cu toate acestea, în ciuda rapoartelor favorabile în domeniu, prezentate de funcționari, complexul energetic ucrainean ră­mâne a fi unul dintre domeniile cele mai puțin transparente pentru publicul larg. Până în prezent, în Ucraina piața gazelor naturale este monopolizată de „Naftogaz Ucrai­na”, care, spun unii experți, favorizează dezvoltarea schemelor de corupție. Monopolizat este, de asemenea, și sistemul de transport al gazelor.

Lasă un răspuns