Ucraina și aliații săi caută modalități de a obține o încetare a focului și de a pune capăt războiului.
Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, anunță o încetare a focului de 30 de zile începând cu 12 mai.
SUA, UE și China sprijină această inițiativă, dar Kremlinul nu se grăbește să răspundă. Președintele ucrainean a subliniat că încetarea focului ar trebui să fie cuprinzătoare (în aer, pe mare și pe uscat) și să dureze o lună pentru a da o șansă diplomației. În acest timp, este planificată definirea bazelor păcii.
Reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg, a numit așteptata încetare a focului de 30 de zile începutul procesului de încheiere a războiului din Ucraina. „O încetare a focului cuprinzătoare (aeriană, terestră, maritimă, de infrastructură) timp de 30 de zile va începe procesul de încheiere a celui mai mare și mai lung război din Europa de la al Doilea Război Mondial. Așa cum a spus în mod repetat președintele american Donald Trump, opriți acum crimele”, a subliniat trimisul special al lui Trump.
Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiga, a declarat, de asemenea, că dacă Rusia este de acord cu o încetare necondiționată a focului pe uscat, în aer și pe mare, iar monitorizarea este eficientă, ar putea fi începutul discuțiilor de pace. Premierul britanic, Keir Starmer, l-a avertizat pe Putin că, dacă Rusia nu este de acord cu o încetare necondiționată a focului de 30 de zile, aliații vor crește presiunea. El a făcut această declarație după ședința „Coaliției celor dispuși” la Kiev. „Putin vrea condiții, a organizat o paradă militară în loc de o încetare a focului, ne provoacă din nou… Dacă Putin nu revine pe calea păcii, vom răspunde. Împreună cu Președintele Trump, ne vom intensifica asistența acordată Forțelor de Apărare ale Ucrainei pentru a forța Rusia să se așeze la masa negocierilor”, a adăugat el.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Stefan Cornelius, a declarat că dacă Rusia refuză să renunțe la încetarea focului, Germania va impune noi sancțiuni. „Dacă Moscova nu acceptă această cerere, vor începe pregătirile pentru noi sancțiuni”, a spus Cornelius.
Franța a urmat exemplul Germaniei, oferindu-i lui Putin un termen limită pentru o încetare necondiționată a focului de 30 de zile și amenințând că va impune sancțiuni suplimentare. Ministrul ucrainean Andriy Sybiga a declarat că, dacă Rusia refuză, UE va impune sancțiuni împotriva sectorului bancar, Băncii Centrale a Rusiei și sectorului energetic rus.
Sursele Bloomberg au mai spus că Președintele SUA ar susține un ultimatum pentru Putin dacă nu se ajunge la o încetare a focului în Ucraina, iar Washingtonul ar putea impune și noi sancțiuni Rusiei. China a susținut propunerea Ucrainei, UE și SUA pentru o încetare a focului de 30 de zile. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a declarat că Beijingul sprijină inițiativele de pace și este gata să coopereze pentru a obține o soluționare pe termen lung a conflictului. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că „ultimatumurile sunt inacceptabile într-un dialog cu Rusia”.
După ce liderii europeni au vizitat Kievul pe 10 mai și au propus o încetare a focului de 30 de zile începând cu 12 mai, Putin a respins inițiativa. În schimb, el a propus să se revină la negocieri în „formatul Istanbul”, care era în vigoare la începutul războiului. La 15 mai, dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, a invitat Ucraina să reia discuțiile directe la Istanbul, care au fost întrerupte în 2022. Potrivit acestuia, discuțiile ar trebui să aibă loc fără nicio condiție prealabilă.
Donald Trump a făcut apel la partea ucraineană să „accepte imediat” discuțiile propuse de Rusia în Turcia pentru a vedea dacă este posibil un acord de pace.
La rândul său, Președintele ucrainean a fost de acord cu discuții directe cu Rusia. Comentând propunerea lui Putin, Zelenski a spus că o întâlnire în Turcia este posibilă în condițiile unei încetări a focului. „Suntem pregătiți să ne întâlnim. Dar mai întâi — liniște”, a spus Zelenski. Comentând inițiativa, Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat: „Nu pot exista negocieri fără o încetare a focului. Armele trebuie să tacă pentru ca diplomația să vorbească”. Cancelarul german, Friedrich Merz, se așteaptă, de asemenea, ca Moscova să fie mai întâi de acord cu o încetare a focului, iar apoi vor avea loc negocieri reale. În plus, țările europene și-au exprimat dorința de a participa la discuțiile dintre Rusia și Ucraina, care ar putea avea loc la Istanbul.
Propunerea lui Putin de a purta discuții la Istanbul pe 15 mai este o încercare de a evita încetarea focului de 30 de zile, relatează Skynews. Kremlinul pare să fi fost surprins de ultimatumul european. Putin a declarat că va discuta detaliile armistițiului doar după negocieri, invitând Turcia să medieze. Cu toate acestea, jurnaliștii notează că Ankara nu a confirmat încă participarea sa. Liderul rus continuă să afirme că Rusia este „pregătită pentru discuții serioase”, dar propunerea sa pare a fi o tactică de amânare, notează Skynews.
Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) observă că Putin încearcă să manipuleze încetarea focului în Ucraina și să rupă unitatea dintre Ucraina, Europa și SUA privind încetarea focului de 30 de zile. Kremlinul și-a intensificat campania de informare pentru a încerca să impună condițiile sale de capitulare a Ucrainei prin intermediul mass-media occidentale. ISW remarcă faptul că aceasta este doar o manevră retorică pentru a ascunde eșecurile militare ale Rusiei. În realitate, Rusia continuă să ceară capitularea completă a Ucrainei, fără să demonstreze vreo dorință reală de negociere. Kremlinul desfășoară simultan o campanie de informare agresivă în Occident și atacuri militare în Ucraina.
Președintele SUA a declarat că întâlnirea probabilă dintre Ucraina și Rusia din 15 mai din Turcia este „foarte importantă” și speră că rezultatele acesteia vor fi pozitive. De asemenea, el crede că Rusia și Ucraina vor putea conveni asupra unui armistițiu de 30 de zile. În plus, Trump ia în considerare o vizită în Turcia. El a spus că se va alătura reuniunii dacă va fi necesar. La rândul său, Volodymyr Zelenski speră că Trump va participa la potențialele discuții. „Desigur, toți cei din Ucraina am dori ca președintele Trump să fie acolo cu noi — la această întâlnire din Turcia. Este o idee corectă. Putem schimba multe lucruri. Președintele Erdogan poate găzdui cu adevărat un summit. Sunt recunoscător tuturor celor care ajută”, a conchis Volodymyr Zelenski.
Anterior, șeful statului a declarat că Ucraina este pregătită pentru negocieri de pace în orice format, informează TSN.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com