Închiderea festivă a ediţiei a III-a a Festivalului Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”

Afis FESTIVAL SZ.P.K 2015

Afis FESTIVAL SZ.P.K 2015Asociaţia “Euro Foto Art” a iniţiat în urmă cu trei ani Festivalul Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”. Lansarea Fes­tivalului este legată de ziua de naştere (11 ianuarie) a primului fotoreporter de război din lume. Această zi a fost declarată prin Hotărârea de Guvern nr. 458/ 05.05.2010 Ziua Artei Fotografice în România. Scopul Festivalului Interna­ţional este de a aduce în atenţia opiniei publice din Europa personalitatea deosebită a primului artist fotograf din România, lucrările sale fotografice, precum şi de a organiza în acest spririt diferite expoziţii valoroase de artă fotografică.
Pentru fiecare ediţie Asociaţia “Euro Foto Art” invită artiştii fotografi dintr-o ţară din Europa. Invitaţii de onoare a ediţiei a III-a a Festivalului Internaţional organizat sub patronajul Ministerului Culturii al României au fost artiştii fotografi din Ucraina. Lansarea oficială a acestei ediţii a avut loc în data de 10 ianuarie 2015, la Cetatea din Ujgorod. Cu această ocazie a fost vernisată o expoziţie din lucrările digitalizate ale lui Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly, aflate în patrimoniul colecţionarului prof. univ. dr. Radu Igazság din Bucureşti.
În cadrul ediţiei a III-a a Festivalului Internaţional au fost organizate 34 de manifestări expoziţionale şi prezentări de filme documentare în 16 oraşe ale României, precum şi în diferite Galerii din Serbia, Slovacia, Ungaria şi Ucraina.
Festivitatea de închidere a Festivalului Internaţional va avea loc marţi, 10 februarie 2015, la ora 16.00, la Muzeul de Artă din Cernăuţi (Ucraina), în prezenţa artistului fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” şi directorul Festivalului. În cadrul festivităţii va avea loc vernisajul ediţiei a VI-a a Salonului Internaţional „Eurofotoart”, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art”, sub patronajul Ministerului Culturii al României. În cadrul expoziţiei vor fi prezentate 45 de fotografii alb-negru şi color de mari dimensiuni, din totalul de 96 de imagini acceptate şi premiate de juriul internaţional din cele 2.429 de imagini trimise.
Fotografiile expuse au fost realizate în diferite părţi ale Europei, de către artişti fotografi din „Bătrânul Continent” şi nu numai.
Expoziţia organizată în parteneriat cu Muzeul de Artă din Cernăuţi, sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din Ucraina, va rămâne la dispoziţia publicului din localitate timp de două săptămâni.

Lasă un răspuns