Încrederea în foştii lideri de la Euromaidan devine tot mai mică

Euromaidan

EuromaidaneaderSusţinerea foştilor lideri de la Euromaidanul din Kiev, care au venit la putere în anul 2014, devine una minusculă, iar ucrainenii sunt decepţionaţi de evenimentele social-economice din statul lor. Astfel, potrivit unui sondaj de opinie organizat în perioada 6-16 martie 2015 de Compania sociologică Re­search&Branding Group, susţinerea Premierului actual Arseni Iaţeniuk în cadrul unor posibile alegeri prezidenţiale este de 1,7%, iar a Preşedintelui Petro Poroşenko – de 19,2%. De ce la un an de la Euromaidan foştii lideri ai opoziţiei nu se mai bucură de încrederea populaţiei?

O primă explicaţie ar fi că situaţia economică s-a înrăutăţit esenţial în perioada post-maidan, iar promisiunile pro-europene s-au dovedit a fi în mare parte „romantice”. În acest context, merită menţionat faptul că 68% din populaţie sunt împotriva politicii Premierului Iaţeniuk şi 58% – împotriva acţiunilor Preşedintelui Poroşenko. Aceste cifre – să recunoaştem – reprezintă un potenţial protestatar enorm.
Mai mult decât atât, 68% din respondenţi au declarat că nu susţin politica promovară de şeful Parlamentului. Rezultatele sondajului sunt o demonstrare a faptului că instituţiile politice post-maidan (Preşedinţia, Gu­ver­nul, Parlamentul ş.a.) au ajuns la o limită a încrederii sociale minimale, epuizându-și în acest an după Euromaidan o mare parte din propriul capital social. Pe de altă parte, o treime din populaţie susţine acţiunile Preşedintelui şi doar 24% – ale Premierului. Nemulţumirea, în mod normal, depăşeşte satisfacţia, iar cifrele negative sunt mai mari decât cele pozitive.
Este primejdioasă o altă tendinţă politică, şi anume, re­ducerea proporțională a încrederii în politicieni. Ratingul ex-premierului Iulia Tymoşenko a ajuns la 5,3% (comparativ cu 12,83% la ultimele prezidenţiale). Doar 5% din respondenţi îl mai susţin pe liderul Partidului Radical, Oleg Leaşko, şi doar 2,1% şi-ar da votul pentru Serghii Tihipko.
Referitor la Premierul Arseni Iaţeniuk, situaţia este una dificilă datorită faptului că s-a redus simţitor încrederea socială în partidul său politic (2,5%). Partidele din Parlament nu prea se bucură de susţinere. În rezultat, s-a acumulat o masă critică de 23,1% din alegători care declară că nu vor participa la alegeri.
Cu alte cuvinte, decepţionarea politică a societăţii a impulsionat apariţia unor grupuri sociale care resping orice implicare în viaţa politică. De aceea, există şanse reale pentru apariţia unor partide politice de stânga, sau condiţionat de stânga, care vor propune refuzul la reforme economice dictate, chipurile, de occidentali, având ca rezultat sărăcirea populaţiei. O revanşă a forţelor pro-ruse, îmbrăcate în haine ideologice de stânga (socialiste, social-democrate etc.) nu trebuie exclusă în Ucraina. Mai ales că, potrivit sondajului, 78% din respondenţi consideră că situaţia din ţară este una instabilă, iar 48% nu susţin vectorii generali ai politicii interne şi externe.
Astfel, o succintă analiză a rezultatelor sondajului sociologic din Ucraina arată că situaţia politică este cu adevărat instabilă. Din fericire, cetăţenii nu regretă după fostul Preşedinte Ianukovyci şi nici nu doresc să voteze partidele şi oamenii politici care se declară continuatorii simbolici ai regimului acestuia. Din păcate, însă, pe zi ce trece scade încrederea în foştii lideri de la Euromaidan (preşedinte, premier etc.), unii cetăţeni, dar şi experţi politici constatând o decepţionare socială în creştere.
Marin GHERMAN, politolog

Добавить комментарий