Întâlniri frățești

1239

1239Potrivit site-lui DPRRP, Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a avut marți, 7 aprilie 2015, o întrevedere cu ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă. Această întâlnire se înscrie în linia dialogului intens promovat de cele două părţi, în probleme ce ţin de identitatea culturală românească, şi are loc după vizita ministrului delegat în Republica Moldova, în perioada 26-28 martie 2015.
Ministrul delegat a reiterat angajamentul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni pentru dezvoltarea reperelor identitare româneşti în Republica Mol­do­va, punctând importanţa mass-media în limba română şi a accesului la carte în limba ro­mână ca paşi fundamentali în acest proces. În continuarea discuţiilor, oficialul român a evocat locul programului de tabere „ARC” în ansamblul de acţiuni al Departamentului, program prin intermediul căruia elevi şi studenţi din Republica Moldova, inclusiv de la şcolile româneşti din regiunea transnistreană, vor continua să cunoască anual România şi cultura ei. Totodată, ministrul delegat a menţionat faptul că susţinerea oferită de România şi, în mod punctual, de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni se adresează Republicii Moldova în integralitatea ei, amintind în acest context şi acţiunea demarată de MAE în vederea deschiderii unui Centru de Informare al României în Găgăuzia, la Universitatea de Stat din Comrat, şi intenţia de a deschide un centru cultural românesc la Bălţi, în viitorul apropiat.
Ambasadorul Republicii Moldova în România a trecut în revistă rezultatele acţiunilor de susţinere ale României pentru Republica Moldova şi a subliniat eficienţa programului de reabilitare a unităţilor preşcolare, în urma căruia grădiniţele din Republica Moldova incluse în program vor oferi un cadru adecvat de dezvoltare tuturor copiilor care le frecventează. De asemenea, a evidenţiat caracterul special al programelor de radio şi TV în limba română, ca element suplimentar de conectare a românilor din Republica Moldova la România şi la dinamica vieţii culturale româneşti. În acelaşi timp, ambasadorul Republicii Moldova a reliefat şi oportunitatea armonizării graduale a ofertei de carte de specialitate şi manuale şcolare în relaţia România – Republica Moldova, pas care ar putea facilita schimburile şi interacţiunile educaţionale şi culturale.
La finalul întâlnirii, cei doi oficiali au semnalat importanţa consultărilor reciproce între cele două părţi, pe palierul identitar-cultural, în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru valorificarea potenţialului identitar românesc.

Lasă un răspuns