Întâmpinarea Domnului. Tradiţii şi obiceiuri pentru 15 februarie

02-feb_intampinarea-domnului

Praznicul Întâmpinării Domnului este cinstit de Biserica Ortodoxă pe 2 februarie (stil nou) și 15 februarie (stil vechi). Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare care ne amintește de momentul în care Hristos este adus la Templu din Ierusalim de Fecioara Maria și de Iosif pentru împlinirea rânduielilor Legii.

În Templu este întâmpinat de Simeon și de Ana. Amintim ca după legea iudaica, la 40 de zile de la nașterea pruncului de parte bărbăteasca, mama acestuia trebuia să meargă la Templu ca să-l închine lui Dumnezeu, cu gândul ca din acesta se poate ridica Mesia. Tot în aceasta zi avea loc și curățirea mamei, care se făcea prin aducere de jertfa a unui miel ca ardere-de-tot și a unui porumbel ca jertfa pentru păcat, în cazul familiilor bogate sau a doi porumbei – unul pentru ardere-de-tot și altul jertfa pentru păcat, în cazul celor săraci, informează crestinortodox.ro.

 În această zi de sărbătoare, copiii erau unși cu grăsime de urs. Potrivit tradiției, prin acest obicei se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor. Bolnavii erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.
Potrivit tradiției, în această zi nu se consumă miere. Acest obicei este considerat o ofensă la adresa muncii ursului. În această zi nu este bine să muncești.

Lasă un răspuns