Interviu cu Grigoraș din Bucovina despre lumea muzicii

_185800

Pe Grigore Gherman l-am cunoscut în timp ce îmi făceam studiile la Universitatea Națională “Iu. Fedkovyci” din Cernăuți. Vorbea o limbă română curată, cânta românește superb și scria versuri la fel de superbe. Ținea și ține nespus de mult la locurile unde s-a născut, la obiceiurile, la vatra strămoșească și de aceea se străduieşte ca de sărbătorile mari să se reîntoarcă acolo de unde a pornit, să fie alături de părinți, rude și prieteni. Și anul acesta tradiția a fost respectată. După ce am așteptat să ajungă cu bine la Cernăuți, în prag de sărbători, și anume, a Învierii Domnului, l-am invitat să-mi spună câteva cuvinte pentru ziarul nostru. E unul dintre interviurile mele preferate pentru că l-am simțit pe Grigore sincer. Vă invit, stimați cititori să descoperiți și Dumneavoastră cum s-a născut pasiunea lui pentru muzică și care e rețeta ce l-a transformat într-un artist complet.
– Salut, și bine te-am găsit. Pentru început spune-mi câteva lucruri despre primii tăi paşi în lumea fermecătoare a cântecului. Cum a început totul?
– Nu este atât de simplu drumul acesta al muzicii, al cântecului. El este și spinos, dar având deja experiență, am reușit și sper să-l duc mai departe cântecul acesta al meu, cântecul tânăr. Primii pași i-am făcut în satul natal, Pasat, raionul Herța, iar prima mea colaborare la un nivel mai înalt cu oameni din domeniul muzicii a fost acea cu Orchestra ,,Valea Prutului” din Horbova. Sunt amintiri care vor rămâne pentru totdeauna în sufletul meu.
– Ai o voce care uimeşte şi impresionează prin tehnică, prin dinamică. Cine te-a susținut să atingi asemenea nivel?
– În primul rând, părinții mei, ei niciodată nu mi-au interzis să cânt, să particip la vreun festival, să apar pe televizor. Fiind stabilit în București, de câțiva ani, am reușit să întâlnesc asemenea oameni care iubesc muzica bună, muzica de calitate și într-adevăr au fost unii care mi-au întins o mână de ajutor. Este vorba de Constantin Bahrin. El mi-a făcut cunoștință cu dirijorul orchestrei din Chișinău, ,,Mu­gurelul”, cu ajutorul căreia am și imprimat primul album.
– În momentul de faţă ai reuşit să-ţi îndeplineşti visul, ai lansat un disc care este o realizare frumoasă şi o surpriză plăcută pentru ascultători.

xfCJMoFqGhA– Da, este primul meu album individual, deși în anul 2014 am mai apărut pe albume cu alți artiști din toată țara. Bunăoară, Niculina Stoican m-a pus pe albumul ei ca laureat și deținător al trofeului Festivalului ,,Ponoare, ponoare”, apoi Petrică Mâțu m-a pus pe albumul domniei sale cu piesele ,,Să petrecem, oameni dragi” și ,,De la Gorj în toată țara”. Sunt piese care au apărut pe parcursul timpului și care mi-au dat posibilitatea să ajung la sufletul celor care ascultă muzica bună, de calitate.
– Puţini tineri, care vor să-şi facă o carieră muzicală, au fericitul prilej să evolueze pe scenă, într-un spectacol, cu artişti emeriţi. Tu ai avut asemenea prilej. Cum te simțeai alături de ei, ce emoții încercai?
– În primul rând emoția cântecului, sunt atât de implicat în proces, atât de profund în lumea cântecului, încât am doar această emoție a cântecului și ea se topește atunci când artistul, cel tânăr sau mai în vârstă, se contopește cu publicul, este o emoție deosebită, iar atunci când reușești să aduci pe față un zâmbet sau o lacrimă este o emoție de mulțumire, o emoție extraordinară.
– Ştim că eşti înzestrat cu voce şi talent, cu suflet mare, în care trăieşte dragostea faţă de locurile natale, de vatra părintească, de portul naţional românesc şi tezaurul nostru folcloric. Când spui cuvântul Cernăuți, ce îți revine în memorie?
– În primul rând, copilăria și orașul viselor mele. Aici am trăit pentru prima dată bucuria de a cânta, de a iubi și a zâmbi publicului. Primul meu album ,,Grigoraș din Bucovina”, include și 5-6 melodii care cuprind frumusețea acestui oraș, trăirile legate de acest pământ.
– Ce fel de piese sunt incluse în album?
– Albumul cuprinde 23 de melodii. Pe album despre Gr. Gherman au scris 7 artiști și personalități ale muzicii românești: Irina Loghin, Gheorghe Turda, Constantin Bahrin, Niculina Stoican, Steliana Sima, Elise Stan și Ion Dascăl. Este o mare bucurie să-l văd pe piață și sunt foarte bucuros pentru că se cumpără acolo în România.
– Nu e deloc uşor să răzbaţi astăzi pe scenele mari, trebuie chiar să dai bine din coate, să ai talent şi susţinere. Talent ai, coate la fel, dar susţinere?
– Este nevoie de un efort foarte mare, pentru că nu am venit cu melodii alese, am venit cu melodii inedite, melodii care nu au fost cântate, sunt melodii noi, despre prieteni, sat, dragoste, viață. Am avut trei sponsori, din România, deoarece, pentru a scoate un album pe piață este nevoie de o sumă mare de bani și nu ascund acest lucru. Fonul muzical m-a costat 6 mii de euro, și iată că am reușit să-mi ating scopul, cu toate că nicicând nu m-am gândit că voi reuși să lansez un album într-un interval de timp atât de scurt.
– Poate ne spui ceva despre proiectele tale imediate şi mai îndepărtate?..
– În primul rând, sunt un veșnic învățăcel, îmi place să învăț lucruri noi despre muzică, artă, despre tot ce e frumos. Am reușit la București să înființez o școală privată împreună cu doamna Mărioara Man cantece_populare_romanestiGheorghe, pentru a duce mai departe, de a transmite tinerilor dragostea față de muzica populară și ușoară. Predau ore de canto și ore de pian. La început aveam trei elevi, actualmente – circa 30 la număr. Anul trecut am activat în cadrul Proiectului Cultural Român, care mi-a dat posibilitatea să ajung cu ei și să evoluăm pe scenele din Praga, Cehia și în Ungaria, Budapesta. A fost un spectacol foarte frumos. În prezent, doresc împreună cu elevii mei să scoatem un album cu melodii individuale și religioase, iar spre toamnă un album cu muzică ușoară.
– Eşti într-o oarecare măsură şi compozitor, autor de versuri. N-ai dori să te opreşti puţin şi la această activitate?
– Da, când eram aici, la Cernăuți, a apărut o plachetă de versuri ,,Epoca nedescifrată”. Nu am renunțat niciodată la poezie, scriu și în continuare, dar m-am reprofilat un pic, acum scriu mai multe versuri pentru muzică ușoară, religioasă și populară. Dintre cele 23 de melodii din albumul meu individual 18 sunt cu versurile semnate de Gr. Gherman.
– Un mesaj fanilor…
– Românilor și semenilor mei le-aș dori o primăvară frumoasă și viața să vă fie cântec și poveste!
Îi mulţumim tânărului şi talentatului cântăreţ, Grigore Gherman sau Grigoraş din Bucovina, după cum îl alintă bucovinenii, pentru că ne-a adus bucuria cântecului şi gân­durilor alese, îndrăzneţe. Să dea Bunul Dumnezeu ca toate visele să se realizeze. Iar pe dumneavoastră, stimați cititori, v-aş mai ruga ceva: ,,Pe unde n-aţi fi, n-aţi umbla să nu uitaţi de vatra părintească, de locurile natale, de cântecul de-acasă şi de oamenii de la noi, dornici de totul ce e frumos”.
Pentru confirmare Cristina Gostiuc

Добавить комментарий