Cernăuți: Introducerea în circulație a monedei aniversare dedicate Centenarului Marii Uniri a înfuriat naționaliștii ucraineni

moneda

Vitali Melnyciuk, liderul organizației regionale Cernăuți a partidului naționalist ucrainean „Svoboda” și-a exprimat indignarea în legătură cu introducerea în circulație în România a monedei pe care se regăsește Universitatea națională „Iuri Fekkovyci” din Cernăuți. Într-o postare pe Facebook, Melnyciuk  menționează că astfel de acțiuni ale Românei sunt inacceptabile, iar partidul „Svoboda” se va adresa către Ministerul Afacerilor Externe în vederea  chemării pentru explicații a ambasadorului român la Kiev, Cristian Leon-Țurcanu, în legătură cu introducerea în circulație a monedei aniversare dedicate Centenarului Marii Uniri. După opinia lui Melnyciuk, este vorba de aniversarea a 100 de ani de la ocupația românească a pământurilor ucrainene și este necesară o notă de protest privind excluderea din circulație a monedei respective.

„Banca Națională a României a introdus în circulație  monede jubiliare dedicate aniversării a 100 de ani de la ocuparea de către România a pământurilor  ucrainene – Nordul Bucovinei și Basarabia. Pe reversul monedei  există o inscripție în limba română  „100 de ani de la unirea Bucovinei cu România 28 noiembrie 1918″. Pe avers este reprezentată  fosta reședință  a mitropoliților Bucovinei și Dalmației, actualmente clădirea  centrală a Universității Naționale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuți. Evenimentele istorice menționate au avut loc împotriva voinței locuitorilor Bucovinei și contraveneau  dreptului  ucrainenilor de a avea propriul stat. Reamintim că la 3 noiembrie 1918, aproximativ 10 mii de reprezentanți ai regiunii s-au adunat la Cernăuți, la Vecea Bucovineană, care a aprobat manifestul aderării  la Ucraina, iar Consiliul Național ucrainean a fost recunoscut autoritate supremă. Cu toate acestea, spre deosebire de dreptul ucrainenilor la autodeterminare, la jumătatea lunii noiembrie 1918 România a început ocupația Nordului Bucovinei și  Basarabiei, care a durat mai mult de două decenii. Apreciem introducerea monedei dedicate ocupării Nordului Bucovinei și a Basarabiei ca o provocare a politicii externe a Bucureștiului și o încercare de propagare a trecutului imperial, care nu va facilita promovarea relațiilor de bună-vecinătate dintre Ucraina și România”, menționează Vitali Melnyciuk.

De asemenea, naționalistul ucrainean spune va solicita Institutului ucrainean al Memoriei Naționale să dea  o evaluare istorică a evenimentelor din Bucovina în perioada  noiembrie-decembrie 1918.

Добавить комментарий