Întru pomenirea ocrotitorului întregii ortodoxii

12 01 2020 LC site Bucuresti 1

Zilele acestea parohia ucraineană „Sfântul Petru Movilă”  din București a organizat un serviciu divin de pomenire a acestui slăvit mitropolit al Kievului și principe moldovean, un apărător al întregii ortodoxii. S-au împlinit 423 de ani de la nașterea lui Petru Movilă, acesta văzând lumina zilei la Suceava, la 28 decembrie 1596, și 373 de ani de la moartea lui.

Credincioșii ortodocși ucraineni care locuiesc în România sunt organizați în Vicariatul Ortodox Ucrainean, unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, aceștia bucurându-se de dreptul de a participa la slujbe în limba maternă, oficiate de preoți ucraineni sau vorbitori de limba ucraineană. În prezent, Vicariatul cuprinde 32 de biserici parohiale şi 3 mănăstiri.

Întrucât, potrivit ultimului recensământ, în București există câteva sute de credincioși orto­docși ucraineni, inclusiv personal diplomatic, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în luna iunie 2016 s-a constituit și organizat o parohie ortodoxă ucraineană, cu hramul „Sfântul Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului”, având ca loc provizoriu de slujire biserica de lemn a Parohiei „Înăl­țarea Sfintei Cruci”. Pentru această comunitate a fost desemnat preotul Dumitru Colotelo.  În data de 21 august a fost săvârşită pentru prima dată Sfânta Liturghie în limba ucraineană într-o biserică din Bucureşti, la care au participat atât etnici ucraineni din Capitală, cât şi membri ai Corpului Diplomatic Ucrainean acreditaţi în România.

De asemenea, vestea înființării unei parohii ortodoxe ucrainene în capitala României a fost primită cu bucurie și de clericii și credincioșii din Ucraina, renumitul Aşezământ monahal Lavra Pecerska din Kiev donând deja noii parohii un set de cărţi de cult, precum şi vase liturgice.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 12 01 2020 LC site Bucuresti 2

Добавить комментарий