Învățământul în limba maternă pentru românii din Ucraina. Un parlamentar român trage un semnal de alarmă

2017_03_22_dsc_3235_rsz_crp

Deputatul român Matei Dobrovie atrage atenţia că în Ordonanța de urgență nr. 85 din 22 noiembrie 2017, pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, precum şi pentru acordarea unor burse de studii etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina, s-a strecurat o greşeală care riscă să anuleze bunele intenţii ale statului român şi să creeze mari probleme.

„Astăzi am aflat ce presupune Planul B al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni privind menţinerea învăţământului în limba română în Ucraina. Deşi am întrebat ce va face Ministerul Românilor de Pretutindeni pentru a finanţa, ce include pachetul educaţional pentru etnicii români din Ucraina, care este poziţia sa faţă de procentele de predare în limba română din învăţământul preuniversitar, nici până acum nu am primit răspuns la interpelare, deşi termenul legal era 25.10.2017”, scrie Dobrovie.

Între timp însă răspunsul a venit de la Monitorul Oficial. A fost publicată ordonanţa de urgenţă nr. 85 din 22 noiembrie 2017 pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, precum şi pentru acordarea unor burse de studii etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina.

Pachetul de măsuri educaţionale cuprinde: alocarea de burse pentru etnicii români care studiază în sistemul de învăţământ de limba română din Ucraina, suplimentarea burselor alocate etnicilor români din Ucraina în sistemul de învăţământ românesc şi organizarea, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, de stagii de perfecţionare pentru profesorii din şcolile de limba română din Ucraina. Numărul beneficiarilor, cuantumul burselor de studiu şi mecanismele de selecţie vor fi stabilite ulterior prin consultări între reprezentanţii Ministerului pentru Românii de Pretutindeni cu asociaţiile românilor din Ucraina.

Până aici toate bune şi frumoase. Intenţia este bună, dar s-a strecurat o greşeală care riscă să anuleze această bună intenţie şi să creeze mari probleme. Art. 1 spune:

La articolul 5 alineatul (1) din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 261 din 22 aprilie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins: 
„b) de a studia limba română în România, în străinătate şi în ţările de reşedinţă, la toate nivelurile şi formele de învăţământ;

Formularea corectă era „de a studia în limba română”, deoarece asta presupune toate materiile. Formularea actuală este limitativă.

Propunerea mea de amendament, care a fost respinsă, era mult mai cuprinzătoare:

„b) de a studia limba română sau în limba română în România, precum şi de a studia limba română în străinătate şi în ţările de reşedinţă, la toate nivelurile şi formele de învăţământ”.”, transmite Matei Dobrovie.

Textul ordonanţei poate fi accesat aici

Sursa: epochtimes-romania.com

Добавить комментарий