Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României, Traian Băsescu, condamnată al 5 ani de închisoare

ioana-basescu-condamnata-inchisoare-770x540

Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte al României, Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul finanţării campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009, potrivit mass-media din România. Procurorii ceruseră pentru ea 15 ani de închisoare. Ioana Băsescu era acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor. Procurorii au susținut în rechizitoriu că Ioana Băsescu și partenerul său de la acea vreme au folosit banii pe care sunt acuzați că i-au spălat pentru plata unei excursii în Cuba. Banii fuseseră obținuți de la o companie de stat, Oil Terminal, pentru servicii fictive de publicitate.

În același dosar a fost condamnată și fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, la 8 ani de închisoare. Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, a primit 6 ani de închisoare pentru luare de mită, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, a primit 4 ani de închisoare pentru luare de mită, iar Ioan Silviu Wagner, director general al companiei Oil Terminal, are o sentinţă de 3 ani cu suspendare pentru delapidare.

Singurul achitat a fost jurnalistul Dan Andronic, care fusese acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în 2017. Procurorii acuză că în 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий