Ion Creangă, reprimit post-mortem în cadrul clerului bisericesc

10 10 2021 IST 2

La 10 octombrie 1872 a avut loc excluderea lui Ion Creangă din cler.

Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice a fost informat că „diaconul Ion Creangă, profesorul din Iaşi, prin faptele sale incorigibile şi incompatibile cu caracterul de cleric, fiind judecat de autoritatea bisericească, este exclus dintre clericii altarului“. Lui Ion Creangă i se aduceau următoarele învinuiri: mersul la teatru, tragerea cu puşca asupra bisericii, tunderea părului „asemenea mirenilor“.

Ion Creangă a făcut parte din cler pentru o perioadă și a fost caterisit în octombrie 1871. Însuşi scriitorul mărturiseşte că el a urmat calea preoţiei la dorinţa mamei sale, Smaranda. În 1859, când a absolvit cursurile Seminarului din Iaşi, Ion Creangă s-a căsătorit cu Ileana, fiica preotului Ioan Grigoriu, de la Biserica „Sfinţii 40 de Mucenici“ din Copou. Pe 26 decembrie 1859, pentru a-şi putea continua studiile, a fost hirotonit diacon. După studiile la Seminarul din Socola, în 1864, Ion Creangă a intrat la „Şcoala preparandală vasiliană de la „Sfinţii Trei Ierarhi”, unde l-a avut profesor pe Titu Maiorescu, care îl aprecia foarte mult, şi l-a pus învăţător la Şcoala primară nr. 1 din Iaşi.

Din anul 1859 Ion Creangă făcea parte din clerul bisericesc. Numit diacon la Biserica „Sfinţii 40 de Mucenici“, unde era paroh socrul său, a intrat în conflict cu acesta la scurtă vreme. Pe 13 ianuarie 1860, diaconul Ion Creangă depune „jalbă“ la Mitropolie împotriva socrului său, preotul Ioan Grigoriu, pentru insulte, lovituri şi tentativă de asasinat. El povestea în declarația scrisă atunci că, în miez de noapte, preotul ar fi intrat în camera lui şi că ar fi încercat să-l sugrume. După mai multe jalbe, Ion Creangă a fost mutat la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Bărboi, apoi va sluji la Biserica „Sfântul Pantelimon“ din Târgu Cucului.

În 1864 Ion Creangă intră la Facultatea de Teologie din Iaşi şi este numit diacon la Mănăstirea Golia, unde a şi locuit. Cariera sa clericală avea să se termine brusc în 1871. Presa locală începe să publice niște articole care prezentau lucruri săvârșite de preoți și diaconi ce contraveneau normelor clericale de atunci: participarea la teatru și împușcarea păsărilor.  În septembrie 1871 Ion Creangă a fost judecat de tribunalul clericilor pentru conduita sa.  Un an mai târziu, în luna octombrie 1872, a fost pronunțată sentința: „diaconul Ion Creangă, profesorul din Iaşi, prin faptele sale incorigibile şi incompatibile cu caracterul de cleric, fiind judecat de autoritatea bisericească, este exclus dintre clericii altarului“.

10 10 2021 IST 3

Ion Creangă nu a ascuns niciodată că fusese la Teatrul Naţional de câteva ori, unde, potrivit declarației sale „n-am văzut nimic scandalos şi demoralizator, ci din contra combaterea tuturor viciilor şi susţinerea de tot ce este just şi ceea ce priveşte datoria omului către Dumnezeu şi societate“. Nu era singurul cleric care făcea acest lucru. După excluderea din cler, Ion Creangă a intentat acțiune de divorț împotriva soției sale.  În 1873 şi-a încheiat procesul de divorţ,  copilul său de 12 ani fiindu-i dat în îngrijire.

Totuși, decizia de excludere din cler i-a adus multe neajunsuri în viață: ministrul Tell l-a destituit şi din postul de institutor. Abia la venirea la minister a lui Titu Maiorescu, fostul său mentor și profesor, acesta a contribuit la renumirea sa în acest post. Ion Creangă a colaborat la elaborarea a patru manuale şcolare. A căutat o casă în care să se mute, alegând o locuinţă în mahalaua Ţicău (bojdeuca). În 1875, l-a cunoscut pe Mihai Eminescu, atunci revizor şcolar la Iaşi şi Vaslui, cu care s-a împrietenit. Între 1875 şi 1883, la îndemnul poetului, a scris cele mai importante opere ale sale, care au înseninat mințile multora. Între 1883 şi 1889, a fost bolnav de epilepsie şi a suferit foarte mult la aflarea bolii şi apoi a decesului lui Eminescu. Ion Creangă moare pe data de 31 decembrie 1889, în casa sa din cartierul Țicău. Este înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul Eternitatea din Iași.

În anul 1993 a fost reprimit post-mortem în cadrul clerului bisericesc.

10 10 2021 IST 1

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий