Ion Vatamanu, cel care stăpâneşte lumea prin poezie…

1 05 2022 V 3

Majoritatea fiilor şi fiicelor gospodarilor din Costiceni, harnici la carte şi  cu har, plecau la studii în Moldova vecină. Aşa a procedat şi fiul lui Ion şi Maria Vatamanu – Ion, care după şcoala medie şi un an de pedagogie s-a văzut student în capitala Moldovei. A devenit cercetător în domeniul chimiei, dar şi un poet veritabil.  Ion Vatamanu s-a dovedit a  nu numai un inovator al versului, ci şi un luptător aprig pentru democratizarea societăţii şi recuperarea valorilor naţionale, pentru afirmarea limbii române în Basarabia.  Este considerat unul dintre liderii mişcării de renaştere naţională.  Ion Vatamanu se identifică, în mod special, cu istoria acestei perioade. Discursurile sale la diverse întruniri erau convingătoare, argumentate, emoţionante. Vorbea cu drag despre istoria şi tradiţiile neamului, despre libertate şi necesitatea de a lupta pentru valorile naţionale.

În ultima duminică a lunii mai a anului 1989, când în Sala de Marmură (Sinodală de cândva) a Universităţii Cernăuţene a fost pus oficial începutul renaşterii naţionale şi a românilor din regiunea Cernăuţi, de la Chişinău a venit Ion Vatamanu pentru a fi alături de copământenii săi la acest eveniment crucial – crearea Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”. Atunci, „sus,  la dulcea Bucovină”, Ion Vatamanu  i s-a adresat primului preşedinte al acestei societăţi, Grigore Bostan,  că trebuie să fim luptători activi pentru drepturile poporului nostru. Timpurile ne cer să fim şi politicieni, şi activişti publici.

Născut în ziua de arminden al anului 1937, Ion Vatamanu ar fi împlinit acum 85 de ani. În Costiceniul său natal înfloresc cireşii, iar bătrâna sa mamă se bucură de cea de-a  suta primăvara în viaţa ei. Cireşii înfloresc şi în versurile minunatului ei fiu:
„La nord, la baștina-mi, pe acolo,
Înfloresc acum cireșii
Iar potopu-acest al florii,
Ca-n cuvântul de poveste,
Te tot farmecă, te duce,
Presărând văzduhul dulce…
Vorbesc de nord, unde cireșii-ntârziind cu

floarea,
Dau flori de mare demnitate…”.

Cu flori de mare demnitate este încununată întreaga poezie a lui Ion Vatamanu, poezie cu harta „în fântâna din Costiceni”.

 

The Moldavian poets of Grigore Vieru and Ion Vatamanu (70-ies). Vieru "Grigore Vieru" Vatamanu "Ion Vatamanu"

1 05 2022 V 1

1 05 2022 V 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий